Edamamele sunt boabe de soia verde care, gratie continutului mare de proteine, pot inlocui cu succes carnea in regimul alimentar al vegetarienilor. Aliment foarte popular in bucataria asiatica, edemamele au patruns in ultimii ani si pe pietele din America si Europa. Soia verde seamana destul de mult cu fasolea verde: se prezinta sub forma unor teci micute, in interiorul carora sunt boabe verzi de soia. Beneficiile edemamelor Edamamele sunt adorate atat de vegetarieni, cat si de sportivi, caci sunt o sursa excelenta de nutrienti. Contin proteine, fibre, acizi grasi omega 3 si omega 6, si cateva vitamine si minerale importante, cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamine din grupa B-urilor (B1, B2, B3, B5), magneziu, potasiu, zinc, fosfor. Ca sa-ti faci o idee mai clara, gandeste-te ca o ceasca de soia verde contine 12 grame de proteine, iar soia verde este o proteina completa deoarece contine toti cei noua aminoacizi care se regasesc si in surse animale (carne, peste, pui, oua). 100 de grame de edamame inseamna 10 grame de carbohidrati, din care 5 grame fibre alimentare, 6 miligrame de sodiu, 63 de miligrame de calciu, 64 mg de magneziu si 6,1 mg de vitamina C. In plus, cea mai buna parte este ca toate cele 100 de grame inseamna 121 de calorii si oricum fibrele pe care le contin te fac sa te simti satula timp mai indelungat. Mai mult de atat, alte beneficii le reprezinta cantitatea mare de antioxidanti care ajuta la intarirea sistemului imunitar, dar si continutul de fitoestrogeni. Acestia previn cancerul, ajuta la prevenirea leziunilor renale si reduc colesterolul. Edamamele te feresc de depresie, cresc nivelul de serotonina, sunt de ajutor in diabet, cresc nivelul de energie si fertilitatea, reduc inflamatiile. Cum consumi edamamele Soia verde se gaseste in comert sub forma de boabe proaspete, dar si cu tot cu teaca, prefierte si congelate. Teaca nu se consuma, pentru ca este dura si fibroasa, dar boabele sunt fragede in interior, cu un invelis crocant, spre deosebire de boabele de soia traditionale, uscate si dure cand ajung la maturitate. Gustul edamamelor este asemanator celui de nuca, iar acestea pot fi consumate pe post de gustare, dupa ce au fost fierte si sarate. Poti, de asemenea, sa le adaugi la salate, supe, mancaruri de legume, paste si sandwich-uri. Atentie! Daca esti alergic la soia, ocoleste acest aliment pentru ca te poti alege cu dureri abdominale, ameteli si iritatii ale pielii. Foto: Flickr.com