Dintr-odata, hopa-tzopa, ne dam de trei ori peste cap si aflam de la specialistii ingropati in eprubete ca E-urile, hulitele E-uri, sunt de fapt bune pentru organism. O demonstreaza cercetarile lui Stefan Gates, realizatorul unui documentar pe acest subiect pentru BBC. Daily Mail scrie ca specialistul in gastronomie a cercetat aditivii alimentari folositi pentru colorat, conservat si pentru potentarea gustului in mancare. Ce a aflat ? Ca fara E-uri alimentatia din Marea Britanie ar putea fi mult mai rea. La o adica, si vitaminele sunt E-uri. In primul rand sa vorbim despre culoarea. S-a demonstrat stiintific ca da mancarurilor un gust mai bun in perceptia consumatorilor, bineinteles. Intr-un experiment unor studenti li s-a servit mazare din conserva, incalzita la peste o suta de grade Celsius pentru a distruge enzimele si bacteriile. Intr-o gramada boabele erau verde deschis, in cealalta culoarea fusese obtinuta prin combinarea a 2 coloranti. Care mancare a fost apreciata ca fiind mai gustoasa ? Cea colorata cu E-uri, bineinteles. Legumele contin si ele E-uri. Potentatorii de gust sunt niste aditivi larg raspanditi iar cel mai cunoscut este Glutamatul monosodic, pe numele lui din buletin (MSG) – E621.Acesta se gaseste in mod natural in broccoli, ciuperci si rosii, astfel ca persoanele care au o reactie la aceasta substanta, ar avea probleme si la consumarea unor legume. Din ciclul E-uri reabilitate, va prezentam stabilizatorii. Aditivii din seria E400, reprezinta un ingredient vital pentru multe produse din supermarket, facandu-le moi si consistente. De exemplu guma de Caruba (E410) este folosita in inghetata si salate. Pentru a da consistenta alimentelor este folosita ruda ei apropiata, guma de guar (E412), extrasa din semintele unei plante care care creste in India si Pakistan. De notat e faptul ca experimentul gastronomului britanic se refera doar la aditivii acceptati in Uniunea Europeana. Voi ce credeti ? E pertinent au ba ?