Dulceata de capsuni

Dulceata de capsuni

Este vremea pentru dulceata de capsuni! Stiti vorba care spune ca iarna iti faci car si vara sanie? Asa si noi! Gemul si dulceata de capsuni sunt primele bunatati pentru iarna (dar nu numai), care trebuie puse in camara. Putine lucruri sunt mai bune decat o lingurita de gem sau dulceata de capsuni, intinsa pe o felie de paine prajita, in clatite sau prajituri. In plus, pentru ca sunt foarte bogate in vitamine si minerale capsunile, bine conservate sub forma de gem si dulceata de capsuni, pastreaza cea mai mare parte din proprietatile fructelor proaspete, dar mai ales inconfundabila aroma.

    

Desi pare o filozofie intreaga, gemul si dulceata de capsuni se fac foarte usor. Cateva sfaturi: prepara cantiati mici, din maxim doua kilograme de fructe. Se vor face repede si totul seamana cu o joaca. Alege fructe sanatoase si mici, pentru ca sunt mult mai aromate, se fac repede, iar dimensiunea fructelor oricum nu are importanta. Foloseste zahar fin, daca se poate din recolte ecologice. Este mai scump, dar merita investitia. Pune fructele bine spalate si foarte bine scurse de apa, impreuna cu zaharul si suc proaspat de lamaie (sucul de la o lamaie pentru fiecare kilogram de fructe), impreuna, intr-un vas. Amesteca usor si lasa-le sa stea o noapte intreaga la frigider. Fructele se vor pastra intregi, iar gemul sau dulceata se vor face foarte repede.

Diferenta intre gem si dulceata este data de cantitatea de zahar folosita. La dulceata de capsuni proportia intre fructe si zahar este de 1:1, la gem pentru fiecare kilogram de fructe se adauga 700-800 de grame de zahar. La dulceata fructele se lasa intregi, la gem acestea pot fi usor strivite inaiante de a fi preparate. Dulceata trebuie fiarta ceva mai mult decat gemul. Daca dulceata se pastreaza fara probleme, borcanele cu gem de capsuni trebuie sterlizate in baie de apa fiarta, pentru 30 de minute. Adauga in gemul de capsuni vanilie, iar in dulceata de capsuni felii de lamaie, in timpul fiertului. Si gemul si dulceata se fierb la foc mic si trebuie amestecat in timpul prepararii. Foloseste o spatula de lemn, lata si amesteca astfel incat sa nu strivesti fructele.

Gemul este gata in circa o ora de fiert (daca folosesti fructe strivite), iar dulceata in 40-45 de minute. Foloseste borcane cu capac care se infileteaza. O masura de siguranta suplimentara este sa sa fierbi, cateva minute capacele inainte de a le folosi. Recipientele trebuie bine spalate si bine sterse si, tot pentru siguranta pot fi „coapte” circa 20 de minute in cuptorul incins bine, dar cu flacara stinsa. Compozitia se pune fierbinte in borcane, dupa care acestea se infileteaza imediat, scrie Good Food. Borcanele se lasa sa se raceasca incet la temperatura camerei. O ultima masura de siguranta este sa presari deasupra, dupa ce ai umplut borcanele, si inainte de a le inchide, putina scortisoara. Aceasta functioneaza ca un conservant natural si previne formarea de mucegai sau alterarea dulcetii de capsuni.

Spor la dulceata de capsuni sa aveti!