Dovleceii reduc nivelul homocisteinei

Dovleceii reduc nivelul homocisteinei

Multi considera dovlecelul o leguma, ceea ce este gresit, dovlecelul este un fruct. Aceasta neintelegere porneste de la faptul ca dovlecelul cand este gatit este socotit a fi o leguma. Iata, ca am aflat si misterul. De ce este recomandat dovlecelul? Pentru ca aduce un aport caloric insesizabil de mic. Un dovlecel de dimensiune medie are aproximativ 25 de calorii si credeti-ma ca inseamna putin. Persoanele care se chinuiesc din rasputeri sa slabeasca, ar trebui sa invete mai multe retete cu dovlecei.

 

Acestia sunt considerati niste suprimatori naturali ai foamei. Cum asa? Este cat se poate de adevarat. Dovleceii odata ingerati maresc volumul stomacului, grabind senzatia de satietate. Sa ne limitam aici? Nu, fireste ca nu, haideti sa vedem care sunt restul de efecte asupra starii de sanatate. Dovleceii pot fi inclusi cu brio in dieta-tratament pentru astm, gratie continutului de vitamina C, care este un puternic antioxidant. In plus, dovleceii au proprietati antiinflamatorii.

 

Si fiti pregatiti pentru ce va urma. S-a dovedit ca in urma consumului frecvent de dovlecei scade nivelul homocisteinei. Nu va faceti griji, elucidam imeadiat misterul in ceea ce priveste homocisteina, pentru ca intuiesc ca acest termen nu va spune prea multe. Ei bine, homocisteina este un aminoacid, care contine sulf si participa la sinetza cisteinei. Un nivel prea mic de betacistationin favorizeaza cresterea nivelului de homocisteina si hopcisteina (o varianta oxidata a homocisteinei), astfel usor-usor creste riscul de a dezvolta boli vasculare.

 

Va vine sa credeti ca dovleceii au proprietati de prevenire a sclerozei? Da, este cat se poate de adevarat. Asa cum am spus si altadata avem mereu cate ceva de invatat de la natura. Ne-a lasat atatea in dar, insa noi incepem cam tarziu sa evaluam “mostenirea”. Si pentru ca au un continut impresionant de apa (peste 95%) va potolesc setea si previn senzatia de foame pentru ca aceasta, ca de altfel si alte lichide umplu stomacul oferind comfortul senzatiei de indestulare.

 

Continutul ridicat de nutrienti si aportul caloric redus, ii transforma intr-o alegere buna de fiecare data cand vreti sa tineti dieta. Iar fibrele din ei, regleaza functiile digestiei si pentru ca se digera ceva mai greu (adica stau mai mult in stomac) grabesc senzatia de satietate. Vedeti, nu degeaba v-am spus ca sunt buni in dieta. In plus, sunt atatea retete, incat nu veti avea timp sa va plictisiti. Un pic in salata, copti, prajiti, ca si garnitura, sunt nenumarate modurile in care ii puteti gati.

 

Dar, asa cum am zis si mai devreme ca sa beneficiati de cat mai multi nutrienti, gatiti cat mai putin dovleceii. Acidul folic, vitamina C si A, regasite in dovlecei, odata asimilate asigura o buna functionare a organismului. Vitamina C si luteina imbunatatesc vederea. Dar nu este tot, s-a dovedit ca aceasta fortifica vasele de sange, fiind astfel benefica in preveniera bolilor cardiovasculare. Si daca dovleceii se vor regasi din ce in ce tot mai mult in dieta voastra, aflati ca, acestia pot preveni declansarea unor boli cronice (cancer de colon).

 

Se presupune ca dovleceii au efect benefic asupra nivelului de colesterol din sange, dar nu este nimic cert. Si evident ca daca pe unii subiecti se dovedeste ca aceasta leguma grozava reduce nivelul de colesterol, inseamna ca previne si unele boli de inima. Beta-carotenul ajuta impotriva oxidarii celulelor (adica previne cancerul).

 

Sfaturi gastronomice
Gatiti-i cat mai putin si folositi o cantitate mica de grasimi (eu va recomand sa folositi grasimi vegetale, sanatoase). Daca va doriti o salata revigoranta de legume, evitati sa folositi dressing din comert, mai bine il pregatiti voi. Nu stiti cum? Inlocuiti maioneza cu ulei de masline virgin, pentru mai multa savoare puteti folosi si un strop de otet balsamic sau suc de lamaie. Puteti obtine o salata delicioasa si fara sa fie nevoie sa adaugati tot felul de sosuri din comert.

 

Astfel, pentru a va crea singuri o salata delicioasa nu aveti nevoie decat de: ½ de lingurita de oregano, ¼ de lingura cu piper, ¾ de lingura cu sare, un strop de otet, una-doua lingurite cu ulei de masline, 1 ceapa rosie (mica, taiata felii), 450 de grame de dovlecei si 125 de grame de ciuperci ( proaspete, feliate). Apoi nu va ramane decat sa combinati dovleceii, ciupercile si feliile de ceapa. Intr-un alt vas, ceva mai mic, combinati mirodeniile, otetul si uleiul. Amestecati bine. Turnati sosul peste salata si lasati-o asa toata noaptea. Inainte de servire, scurgeti din sos.

 

Sa aveti pofta!