Dovleacul regleaza glicemia

Dovleacul regleaza glicemia

 Recunosc ca multi dintre bostani sfarseau la cosul de gunoi, caci numai obiecte decorative nu se puteau numi. Ce vreti, dovlecii erau dati pe mana unor artisti mult prea fragezi, care nu trecusera inca pe la studiile de initiere in arta scobirii bostanilor ๐Ÿ™‚

 

Totusi cand “opera de arta” mai necesita doar mici retusuri, ne ingramadeam cu totii sa decidem unde o punem. Adesea bostanii scobiti se odihneau pe prispa, acolo era locul strategic, de unde toti i-ar fi vazut. Si credeti-ma, sa vedeti noaptea niste bostani care-ti zambet sadic si mai au si o lumanare, nu era o imaginea prea placuta. In momentul respectiv iti doreai doar sa ajungi mai repede acasa. Erau cativa dintre oameni care gustau gluma noastra si chiar ne felicitau pentru stradania depusa pentru coplirea bostanilor. La auzul acestora, multi ne doream sa ajungem precum Brancusi (Fereasca Dumnezeu! Bine ca am devenit jurnalist, intre timp).

 

Dincolo de utilizarea bostanului pentru seara magica de Halloween, acesta este un aliment foarte sanatos. Servit copt, sub forma de placinta, bostanul este bogat in nutrienti. Atat pulpa cat si semintele sunt bogate in antioxidanti, minerale si vitamine. De exemplu stiati ca dovleacul este sarac in grasimi, calorii, dar contine nutrienti care lupta impotriva bolilor? Motiv pentru care se poate include cu succes in multe planuri de slabit. Curiosi sa aflati mai multe? Dovleacul contine: carotenoizi, fibre, vitamina C si E, potasiu, magneziu si acid pantotenic.

 

Carotenozii din dovleac (alfa-caroten si beta-caroten) in organism se transforma in vitamina A. Ce-i cu asta? Vitamina A ajuta vederea si sistemul imunitar. Ceea ce s-ar putea traduce prin scaderea riscului de a contacta boli. Iar beta-carotenul joaca rol de antiinflamator. Acesta reduce leziunile de la nivelul epidermei, aparute in urma expunerii excesive la soare. Despre alfa-carotenoizi se presupune ca acestia intarzie procesul de imbatranire, reduc riscul de dezvoltare al tumorii si cataractei. Si pentru ca va spuneam ceva mai devreme de faptul ca bostanul intareste sistemul imunitar, aflati ca previne si bolile de inima.

 

Dar ce-ati zice de o dieta pe baza de dovleac? Hmm suna bine, nu? Bogat in fibre, reduce nivelul de colesterol rau, regleaza glicemia din sange, ajuta digestia si le intinde o mana de ajutor tuturor acelora care sufera din cauza sunculitelor care au inceput sa se inmulteasca. Sa nu uitam de antioxidantii din dovleac: vitamina C si E. Prima dintai, lupta cu domnul colesterol. Dupa ce-l stabilizeaza, se mobilizeaza pentru reducerea tensiunii sangelui si scaderea riscului de boli la inima. Vitamina E in schimb, promoveaza sanatatea pielii, scade riscul de a dezvolta unele tipuri de cancer si Alzheimer.

 

Nu-mi permit sa uit de domnul potasiu, lucru pentru care ma vad nevoita sa citesc cate ceva din cartea sa de vizita. Bun, deci domnul potasiu, regasit prin altele in dovleac, intervine in mentinerea balantei fluidelor din corp. intareste oasele, scade tensiunea si este implicat in producerea de energie. Ufff, cam multe! Vitamina B5 se lauda si ea cu cateva beneficii: pastreaza balanta hormonilor si combate stresul. Iar magneziul, normalizeaza functiile inimii.

 

Cum se poate servi
Proaspat sau la conserva, piureul de dovelac poate fi adaugat in: supe, briose, in paine, budinci, placinte si smoothie.
In timp ec semintele pot fi servite pe post de gustare sau persarate peste salata sau adaugate in chiveci (de legume). Iar uleiul din seminte de dovleac poate fi folosit atat la gatit cat si in salate. Hmm…yam-yam ๐Ÿ™‚ Voi cum pregatiti dovleacul?