Doar bio inseamna sanatos?

Doar bio inseamna sanatos?

Sau poate ca marea majoritate dintre romani au invatat de la prietenii din strainatate, care le tot repetau in nenumarate randuri sa lasa fripturile si berile, ca renuntand la toate acestea si urmand pasii catre un stil de viata sanatos, au toate sansele sa-si vada nepotii mari. Scuze de pesimism, dar si asa rata mortalitatii in lume din cauza bolilor de inima este destul de mare. Spun asta pentru ca marea majoritate a bolilor pornesc de la o alimentatie nesanatoasa (saraca in nutrienti esentiali si bogata in calorii goale sau alimente bogate fie in grasimi ori calorii, care nu ne avantajeaza). Iesim din sfera nefastului si trecem intr-altul:  a metodelor sanatoase, care va imping catre o alimentatie corecta. Si daca nu va place cum suna, haideti sa le zicem trucuri. Vreti sa aflati cateva trucuri pentru o viata sanatoasa? Atunci va poftesc la o lectura de cateva minute, in care veti descoperi cateva lucruri uimitoare, pe care nu le-ati fi banuit.  

Astazi va vom prezenta mici trucuri la care puteti apela pentru a manca sanatos. Si pentru ca am vorbit cam mult, eu zic sa vedem si despre ce e vorba.  

  1. Mancati pepenele rosu la temperatura camerei si in niciun caz rece. Stiu ca acum multi dintre voi si-ar zice: “Are vreo importanta cum este servit?” Da, are si daca nu ar fi avut, nu am mai fi discutat despre asta acum. Ei bine, daca servim pepenele rosu la temperatura camerei si nu gheata, de ne-ar crapa maselele, sansele de protectie a inimii cresc cu 40% gratie licopenului, iar acuitatea vizuala creste cu13% datorita beta-carotenului.

 

  1. Daca vreti sa gatiti paste ori cartofi (dar nu prajiti, doar stiti ca nu sanatosi) lasati-i sa se raceasca inainte de a-i servi. Amidonul din acesti carbohidrati (paste si cartofi) se va cristaliza si se va arde mult mai lent. Astfel grasimea este descompusa mult mai repede cu pana la 24 de ore, prevenindu-se astfel fluctuatii in nivelul de insulina si glicemie din sange.

 

 

  1. Va plac semintele? Eu sunt innebunita dupa fistic si sa stiti ca previne bolile de inima. Semintele in general constituie o alegere corecta pentru gustari sanatoase. Sunt bogate in vitamine si minerale. Daca stiti ca veti servi mancaruri grase si totodata migdale, sfatul nostru este sa serviti migdalele inainte de masa. De ce? Pentru ca antioxidantii sa aiba suficient timp sa actioneze impotriva grasimilor nocive (trans si saturate). Imaginati-va antioxidantii ca niste “soldatei” care militeaza pentru mentinerea intacta a bariei naturale de protectie a organismului-sistemul imunitar. Antioxidantii au nevoie de 20 de minute pentru a se grupa impotriva lipidelor provenite din  hrana, lipide (grasimi )care de altfel pot afecta arterele (vasele de sange care pornesc de la inima). Si daca am inteles cum migdalele ne pot mentine sanatosi, sa trecem si la urmatorul truc.

 

 

  1. Stiati ca rosiile negatite au mai mult licopen (antioxidant puternic) decat rosiile gatite? Pentru a va bucura de beneficiile pe care le aduc rosiile sanatatii, consumati rosii sau sos de rosii cu coaja. Astfel organismul vostru asimileaza cu pana la 75% mai mult licopen si cu pana la 41% mai mult beta-caroten. Ketchup-ul organic are de 3 ori mai mult licopen decat celelalte branduri de ketchup.

 

 

  1. Stiti probabil ca organismul nostru este 77% apa si nevoia de hidratare este sfanta. Ceaiurile, apa plata si sucurile naturale (de plante si legume) sunt o alegere corecta. Ce ziceti de o cana cu ceai si o felie de lamaie? Ce ar putea fi mai bun de atat? Bun si sanatos, pentru lamaia (felie sau coaja) servita cu o cana de ceai protejeaza epiderma. Studii stiintfice arata ca ceaiul rece cu lamaie (felie sau coaja) scade riscul de cancer de piele cu pana la 42%.

 

 

  1. Cu un numar asemanator de sulfide ca si usturoiul, ceapa reduce procentul de lipide(grasimi) din sange si scade tensiunea sangelui. Astfel, se previn bolile cardiovasculare. Asa ca, de fiecare data cand aveti ocazia, gatiti cu ceapa. Si daca stau bine sa ma gandesc nu o sa va fie cam greu, sunt atatea retete care include si ceapa, de la salate, supe pana la tochituri si sosuri. Insa, atunci cand sunteti pusi in situatia de a alege intre ceapa rosie si alba, alegeti-o pe cea alba. Cu toate ca au aceeasi aroma, cea alba are mai multi antioxidanti.

 

 

  1. Cand gatiti cu usturoi taiati-l felii sau zdrobiti-l, dupa care lasati-l asa timp de 10 minute inainte de a-l supune caldurii. Care-i secretul? Astfel preveniti pierderea componentelor antiinflamatorii. Invatati tot mai multe retete cu usturoi sau folositi-va imaginatia si creati altele noi. Si daca o sa va placa sa gatiti cu usturoi o sa va surada si ideea de a va mentine in forma. Si asta pentru ca studiile au aratat ca, o doza ridicata de usturoi scade riscul de cancer ovarian, de san si colorectal.