Dincolo de Bratwurst si bere

Dincolo de Bratwurst si bere

Eu am ajuns de mai multe ori in ultimii ani prin Germania, insa cel mai bine am mancat la Munchen, in inima Bavariei. Acum sa fiu sincer de la inceput: nu sunt germanii oamenii care sa consume prea mult mancare dietetica, insa cred ca se pot gasi mai multe elemente sau, mai exact, alimente din bucataria traditionala germana care sa fie recomandate in dietele sanatoase.

 

 

 

Carnea – o bucatarie recunoscuta pentru faptul ca este grea nu avea cum sa nu puna in centru preparatele din carne, corect? Porcul este la putere in Germania, urmat de vita si de pui; cam ca in Romania. Nemtii prefera, de cele mai multe ori, sa gateasca la cuptor carnea, pentru ca aceasta sa fie cat mai suculenta; daca nu e facuta la cuptor, atunci carnea de porc se transforma in carnati (wurst) si este fripta la gratar;

Pestele – Heringul e pestele numarul unu al Germaniei, fiind pescuit in special in Marea Nordului si in Marea Baltica, urmat de pastrav, crap, stiuca si macrou; pestele se face, deobicei, la cuptor, o metoda de gatit mai populara decat gratarul sau plita incinsa din regiunile mediteraneene, insa heringul este produs in diferite variante, de la marinat la afumat, e servit crud sau la conserva, in saramura.

Legumele – Cartofii si varza sunt cele mai folosite; germanii folosesc mult ceapa prajita in prepararea mancarurilor; mazarea, pastarnacul si fasolea sunt folosite mult in prepararea felurilor pe baza de carne la cuptor; sparanghelul a ajuns sa fie foarte popular in ultimul timp; dintre ierburi si plante, mararul, oregano si patrunjelul sunt cele mai folosite, iar dintre condimente chimenul, ienuparul si piperul.

Painea – germanii sunt printre cei mai mari consumatori de paine din vestul Europei; sute de specialitati se ingramadesc pe mesele nemtilor, de la painea alba din grau pana la cea din secara, de la cea cu seminte la cea cu ceapa; germanii prefer painea mai solida, consistenta, in dauna celei pufoase, de tip frantuzesc.

Branza – mai mult de jumatate din consumul total de branza in Germania este acontat de quark, numele german pentru branzica taraneasca, foarte populara in intreaga tara;

 

 

 

Asadar, am aflat cum spun germanii la carnat, hai sa descoperim acum si care sunt cele mai populare tipuri:

Bratwurst – facut din carne de porc condimentata;

Weisswurst – carnat alb, facut in principal din carne de vitel si creieri de vitel;

Leberwurst – carnat facut pe baza de ficat de porc sau de vita;

Rinderwurst si Blutwurst – carnati facuti din carne de vita si cu mult sange de vita.

 

 

 

 

 

 

Regiunile Germaniei se diferentiaza intre ele din punct de vedere culinar. Printre cele mai importante, cu felurile de mancare sau de specialitati aferente, se afla:

Bavaria:

  • Weisswurste – carnati albi, se servesc in Munchen, alaturi de mustar dulce si de bere blonda;
  • Knodel – mici chiftele din paine sau din cartofi;
  • Schweinsbraten – reprezinta o bucata de pulpa sau muschi de porc, cu tot cu sorici, facuta la cuptor; cel mai bine se serveste alaturi de cartofi, de preferat facuti in acelasi vas, alaturi de carne;

 

 

 

  • Pfefferkuchen – celebra turta dulce;
  • Stollen – chec traditional oferit de Craciun;
  • Schwarzwälder Kirschtorte – mult mai cunoscuta la noi sub numele de Black Forest (Padurea Neagra);

 

 

 

  • Bratwurst – celebrul carnat german, servit mereu cu bere din belsug; in cele mai multe cazuri se prepara pe gratar, la foc natural; deobicei e pe baza de carne de porc sau de vita; garnitura este fie de cartofi prajiti, fie de varza murata;
  • Sauerkraut – varza murata care se serveste ca si garnitura la carnati sau la fripturile de porc la cuptor; este una dintre cele mai cunoscute specialitati germane din afara teritoriului tarii.

 

 

 

  • Himmel und Erde – piureu de cartofi si de mere amestecat cu carne;
  • Pickert – este o prajitura pe baza de cartofi dulci si stafide.

Alte particularitati se regasesc in regiunea Frankfurt (placintele si prajiturile cu mere) sau in Silezia (puternice influente din Polonia si Cehia). Si regiunea Rinului a dat lumii culinare germane o specialitate cu totul si totul deosebita, e vorba de Sauerbraten – carne de cal marinata.

O alta deosebire se poate regasi intre bucataria din fosta Gerrmanie de Vest si cea din fosta Germanie de Est. Despre ce e vorba: est-germanii au primit influente majore din partea bucatariilor din Ungaria, Rusia sau alte tari foste comuniste, printre care si Romania. Mai mult, pe vremea comunismului, retetele au fost standardizate pe tot teritoriul Germaniei de Est, astfel ca nu existau diferente majore intre diferitele zone ale acestei parti a Germaniei.

Oricum, ca si caracteristica generala, bucataria germana este mai grea in nordul tarii, in apropiere de tarile scandinave, si mai usoara in sud, langa Italia si Austria.

 

 

 

Oameni ordonati, germanii respecta cu sfintenie orele de masa ale zilei. In timp, acestea au suferit modificari, odata cu dezvoltarea industriala a tarii. In principal insa, germanii prefera sa manance in familie, in special la micul dejun si la masa de seara.

Fruhstuck (micul dejun) – este bogat in paine prajita sau chifle, alaturi de unt si gem, dar si de diferite specialitati din carne si branza; se consuma cafea neagra, tare;

Mittagessen (masa de pranz) – a reprezentat mult timp cea mai importanta masa a zilei, cuprinzand celebrele mancaruri de carnati cu cartofi la cuptor, insa in ultimul timp si-a pierdut din importanta;

Abendessen (masa de seara) – incepe sa devina masa principala a zilei, in detrimentul celei de pranz; dupa o zi de munca, germanii prefera sa manance in familie, acasa, uneori la restaurant, iar felurile sunt consistente, pe baza de carne si cartofi sau varza, cu desert consistent;

 

 

 

Berea este de departe cea mai importanta bautura a Germaniei. Celebrul Oktoberfest, cel mai cunoscut festival mondial al berii, se tine anual in Munchen, la final de septembrie si inceput de octombrie, la el participand doar 6 tipuri de bere, care trebuie sa faca fata unor conditii stricte pentru a fi acceptate in festival an de an. Berea este atat de populara incat exista si retete de supe pe baza de bere. Trebuie spus ca Germania este al treilea mare producator mondial de bere, dupa China si SUA, si a treia tara consumatoare pe cap de locuitor din lume, dupa Cehia si Irlanda.

Legea germana a puritatii berii, recunoscuta ca fiind prima lege de acest fel din lume, a fost proclamata pe data de 23 aprilie 1516 si stipuleaza ca berea treb uie facuta numai din apa, hamei si orz si nimic altceva.

Vinul german a inceput sa faca o frumoasa cariera internationala in ultimii 10-15 ani, gratie soiurilor exploatate in special in regiunea Rhin. Vinurile germane se remarca prin caracterul fructat si printr-o aciditate mai scazuta, nefiind nici tari. Desi se produc si tipuri de vin rosu, este indicat sa consumi in principal vinurile albe germane, fiindca sunt intr-adevar de calitate ridicata.

 

 

 

  • Stiai ca un german consuma in medie, anual, aproximativ 32 de kilograme de carne?
  • Se spune ca exista aproximativ 1500 de tipuri de carnati in Germania;
  • Noua bucatarie rafinata germana, sub denumirea de Neue Kuche, este pusa in aplicare de catre bucatarii germani care s-au scolit in restaurante de lux din Franta, Italia sau Elvetia;
  • Contrar parerii generale, snitelele nu sunt specifice bucatariei germane, ci celei austriece; totusi, nemtii le-au adoptat cu zambetul pe buze si cu mustarul gata pregatit;
  • In ultimii ani Doner Kebap-ul tucesc a inceput sa devina mancare nationala si in Germania, gratie milioanelor de turci care s-au mutat aici in ultimii 20 de ani; vanzarile de Doner Kebap sunt duble fata de cele reusite, impreuna, de McDonald’s si de Burger King in Germania!
  • In primele secole ale erei moderne, un camp cultivat cu sparanghel facea parte din zestrea obisnuita a unei femei tinere germane.

CONCLUZIE: Nu tocmai plina de carnati, cartofi sau bere, bucataria germana e, in fapt, destul de diversa. In ciuda a ceea ce se crede sau credea, bucataria germana e una dintre cele mai variate din intreaga Europa, insa e drept ca predomina, inca, ingredientele si metodele de gatit traditionale. Sa spunem asa: bucataria germana e mai indicata in lunile mai reci ale anului sau atunci cand vizitam aceasta tara. E o bucatarie de familie, prietenoasa, de aceea restaurantele traditionale germane sunt mereu vesele. Asa cum iau in serios orice lucru, germanii au luat mereu in serios si gatitul, asa ca daca ai ocazia sa consumi mancare traditionala, deschide-ti sufletul, mai largeste un pic cureaua de la pantaloni si bucura-te de preparatele acestei bucatarii.

 

Inedit despre bucataria germana actuala

 

Bauturile bucatariei germane

 

Mesele bucatariei germane

 

Westfalia:

 

Franconia:

 

Saxonia:

 

Cum se disting regiunile culinare ale Germaniei

 

Alte specialitati de carnati sunt Bauernwurst si Knorckwurst , care sunt foarte asemanatori cu frankfurterii care se gasesc si in Romania, si Winerewurst.

 

Un pic in universul carnatilor

 

Ingredientele de baza