Digestia inainte de culcare

|Ioana Tudorancescu |
Digestia inainte de culcare

Chiar daca este o optiune cat se poate de corecta datorita nutrientilor aportati organismului si a cantitatii minime de grasimi, va recomandam sa intercalati cel putin de doua ori pe saptamana, peste la cuptor, supe sau mancaruri de legume. Explicatia este ca mancarea rece ingreuiaza digestia, putand fi si cauza de constipatie, organele digestive pentru a functiona corect avand nevoie de o temperatura mai ridicata. 

Alimentele si bauturile care racesc temperatura corporala, dupa un studiu publicat in “Alchimia bucatariei” de Montse Bradford si la care puteti renunta o perioada, in cazul in care digestia este lenta, sunt: 

Alcoolul

Initial da senzatia de caldura dar aceasta se disperseaza imediat racindu-se temperatura corporala. 

Condimentele

Piperul, curry si mustarul scad si ele temperatura corporala si de aceea sunt des utilizate in tarile calde, contrariul lor fiind scortisoara, cuisoarele, sosul soia, miso. 

Laptele si derivatele sale

Proportioneaza o energie care raceste organismul si pot fi inlocuite la ora cinei cu legume verzi, fructe uscate sau orez integral. 

Toate alimentele consumate reci

Transmit organelor aceeasi senzatie ca in momentul in care sunt inghitite, neinlesnind procesul de digestie.  

Este recomandabil deci, in loc sa cinam doar salate sa adaugam obiceiurilor noastre culinare creme de legume tip crema de dovlecei, piureuri de legume, supe naturale cu legume pasate, legume fierte in abur sau la gratar, carne si peste gatite cu putin ulei, toate aceste optiuni fiind la fel de sanatoase pentru meniul de seara ca cruditatile, dar mai usor de digerat.


Distribuie articolul pe: