Dieta pentru o viitoare mamica

Dieta pentru o viitoare mamica

Unora le si reuseste, caci mai tarziu o persoana in halat alb are sa le dea mare veste. Si totusi, cine are cea mai mare raspundere? Viitoare mama sau viitorul tata? Raspunderea se imparte la doi. Dar, azi vom vedea de ce sfaturi trebuie sa tina cont o viitoare mamica.

 

Importanta dietei
Cu trei luni pana la un an inainte de a te gandi sa iei rolul in serios de viitoare mamica, trebuie sa acorzi maxima importanta alimentatiei. Dar, nici tatal nu scapa asa usor. Si el trebuie sa aiba grija de alimentatia sa. Doar s-a dovedit ca alimentele pot influenta pozitiv sau negativ sansele de a deveni parinte. Iata de ce, o dieta echilibrata este cea mai indicata.

 

Greutatea optima
Dupa ce ai cerut sfatul unui expert poti urma si o dieta, in functie de rezultatele pe care ti le doresti. Esti slabuta? Atunci poate ar fi cazul  sa te ingrasi cateva kilograme si daca situatia sta invers trebuie neaparat sa slabesti pentru ca sa cum am mai zis sansele de a deveni mama scad atunci cand esti supraponderala. Daca vrei sa scapi de cateva kilograme, atunci adopta o dieta sensibila, nu prea drastica, care sa se bazeze pe alimente bogate in fibre si sarace in grasimi.

 

Dar, nu uita de sport. In aceasta lupta cu kilogramele in plus este esential sa ai alaturi un expert in nutritie. Nu ca sa-l ajuti sa-si mareasca venitul pe timp de criza, ci pe tine. Caci pierderea exagerata in greutatea iti poate reduce sansele de a deveni mamica.

 

Meniul de dieta
O dieta echilibrata se traduce in primul rand printr-o dieta saraca in grasimi si zaharuri. Iata ce ar trebui sa mananci pe perioada conceptiei:
-fructe si legume (cinci portii de zi, indiferent de modul de servire),
-carbohidrati (paste, orez, cartofi, paine),
-proteine slabe (pui, peste), la care se adauga oua, fasole si linte. In ceea ce priveste pestele, ar trebui  sa consume intre doua si trei portii pe saptamana.
-lactate(branza, lapte, iaurt etc),
alimente bogate in fier (carne rosie, ficat de pui, fructe uscate, vegetale verzi). Si pentru o buna absorbtie a fierului include in dieta   legume ori fructe ce contin vitamina C.

 

[next]Suplimentele nutritive
Inainte de a-ti completa dieta cu suplimente nutritive cere sfatul medicului. Si nu uita ca suplimentele nu inlocuiesc mesele, pur si simplu se administreaza in situatia in care suferi de carenta de minerale. Si un aspect important, discuta cu medicul referitor la brandurile de suplimente safe pentru bebe.

 

Importanta acidului folic
As putea spune ca este mana cereasca aceasta vitamina din complexul B. De ce? Pentru ca s-a demonstrat  ca scade riscul de cancer, diabet, atac de cord, infarct.Si cel important aspect, aciul folic scade riscul dezvoltarii afectiunilor congenitael la cel mic. Daca vrei sa fii mamica, atunci trebuie sa iei zilnic 400 de micrograme (sau miligrame) de acid folic. Ar trebui sa iei aceste suplimente din momentul in care renunti la contraceptive. In plus, acidul folic se administreaza pana in cea de-a douasprazecea saptamana de sarcina. Si inca ceva. Asigura-te ca suplimentele pe baza de acid folic nu contin ulei de peste sau vitamina A. De asemenea, nu strica sa consumi alimente bogate in acid folic.

 

Fara alcool
Daca vrei sa iei rolul in serios atunci trebuie sa respecti toate regulile pana la venirea  pe lume a lui bebe. Si cand spun asta ma refer la viciile pe care le ai si trebuie in scurt timp sa deveni istorie. Gata cu degustatul cocktail-urilor si a canilor mari cu cafea. Sau, ai putea reduce consumul de alcool. Se accepta nu mai mult de doua unitati de alcool pe saptamana. Un pahar cu vin inseamna deja doua unitati. Nu uita ca alcoolul este unul din dusmanii de temuti ai viitorului bebe.

 

Deci, ce alegi? Si daca ai primit deja minunata veste, este bine sa renunti definitiv la alcool. In ceea ce priveste consumul de cafea nu s-a demonstrat ca ar exista o conexiune intre aceasta si eventuale probleme la nastere. Insa, mai mult de 200 de grame de cafea pe zi pot creste riscul de a avea un copil subponderal la nastere dar si de a suferi un avort spontan.

 

De ce ar trebui sa te mai feresti
De vitamina A. Trebuie sa nu exagerezi cu portia de ficatei de pui, pate sau sa-ti administrezi suplimente pe baza de vitamina A ori ulei de peste. Cu toate ca nu e bine nici prea mult si nici prea putin. Iata de ce ai nevoie si de parerea unui expert.
Mult succes!