Daca dieta pentru barbati este orientata care un consum mai mare de carne, si un numar mai mare de calorii, dieta femeilor are o alta structura, determinata in primul rand de varsta si de particularitatile fiziologice ale femeilor. Mai mult, femeile au nevoi speciale in ceea ce priveste aportul de nutrienti, raportat la fiecare etapa din viata. Confom principiilor de baza descrise de American Dietetic Association Foundation femeile au mai putina masa musculara decat barbatii, iar hormonii feminini incurajeaza depozitele de tesut adipos, astfel ca plecand de la aceste doua caracteristici fundamentale, aportul de calorii al unei femei trebuie limitat la valoarea de 1.800 la 2.200 de calorii pe zi. Femeile care sunt active din punct de vedere fizic pot ajunge si la 2500 de calorii. O dieta sanatoasa trebuie sa includa in fiecare zi: – Cel putin 75 de grame de cereale integrale, orez brun sau ovaz. – Trei portii de produse lactate, cu un continut scazut de grasimi, pentru sanatatea oaselor si a dintilor, si pentru a previni osteoporoza. – Minim 5 – 6 grame de proteine, din carne de pui, curcan, peste, fasole, fasole, linte sau mazare, care se gasesc in 150-200 de grame din alimentele enumerate. – 200-300 de grame de mere, afine, pepene galben, portocale, banane si pere – fructe ideale pentru femei. – 200-300 de grame de legume, pe lista acestora, la loc de cinste fiind trecute rosiile, morcovii, varza, dovleceii si broccoli. Datorita particularitatilor fizilogice feminine, acestea au nevoie de alimente care sa aduca in organism un supliment de fier, acesta fiind unul din secretele unei vieti sanatoase. Alimente bogate in fier sunt: carnea rosie, carenea de pui si de curcan, carne de porc, pestele, varza, fasole, linte si cereale fortificate. [next]Fierul este foarte bine absorbit la nivelul intestinului, daca este insotit de cantitati importante de vitamina C, asfel ca fierul din vegetale, desi in cantitate mai mica decat in carne, este mai bine asimilat. Un al element foarte necesar femeilor este acidul folic, mai ales in perioada in care doamnele sunt apte sa procreeze. O femeie are nevoie de minim 400 de micrograme de acid folic pe zi, iar aceasta doza trebuie asigurata organismului chiar daca te afli intr-o perioada de dieta pentru slabit. Citrice, legumele cu frunze verzi, fasole uscata si mazarea, contin acid folic. Femeile trebuie sa evite exesul de zahar, lipide saturate si alcool si asta pentru ca metabolismul nu este capabil sa proceseze si sa arda caloriile rezultate din aceste categorii de alimente, iar in consecinta le depune sub forma de… colacei. In plus zaharul si grasimile sunt principala cauza care duce la aparitia celulitei, marele inamic, care o data instalata, nu mai pleaca niciodata. Exista cateva alimente care au fost create parca special pentru o dieta feminina. Iata care sunt acestea: – Rosiile, mai ales cele preparate termic, pentru a activa licopenul. – Semintele de in, care au trei compusi benefici, acizii grasi omega 3, fibre si antioxidanti. Semintele de in amelioreaza bufeurile specifice menopauzei, scad colesterolul, previn cancerul mamar. – Somonul, pentru acizii grasi omega 3 esentiali in dezvoltarea fetusului, mai ales a creierului si sistemului sau nervos. – Iaurtul simplu, pentru aportul de proteine de calitate, care intervin in sustinerea masei musculare si prevenin procesele de imbatranire celulara. – Nuci, eficiente pentru prevenirea osteoporozei, combaterea cancerului mamar si a celui ovarian.