Dieta pentru energie

Dieta pentru energie

Ca sa faci tot ce iti propui si sa ai rezultate bune, ai nevoie de multa energie. Afla care sunt alimentele pe care ar trebui sa le incluzi in alimentatia ta si pe care ar trebui sa le eviti in dieta pentru energie

Responsabilitatile de la serviciu si de acasa pot duce la stres, insomnii si multe altele, insa in astfel de momente trebuie sa iti amintesti ca organismul tau are nevoie de mancare sanatoasa pentru a lupta cu acestea. 
 

Cum transforma organismul mancarea in hrana 

 
Noi ne luam energia din ce mancam si ce bem, iar cele trei mari surse de energie sunt carbohidratii, proteinele si grasimile (in ordinea importantei). Atunci cand mananci, organismul tau divide nutrientii in componente mai mici si le absoarbe ca hrana. Acest proces este cunoscut ca metabolism. 
 
Carbohidratii sunt de doua feluri, simpli si complecsi, si ambii sunt transformati in zahar (glucoza) care furnizeaza energie. 
 

Cele mai bune alimente pentru energie 

 
Carbohidratii complecsi cum ar fi cerealele bogate in fibre, painea si pastele integrale, fasolea si legumele cu amidon sunt cele mai bune surse de energie pentru ca acestea sunt digerate lent, eliberand energia treptat. 
 
In dieta pentru energie sunt importante si proteinele (preferabil pui, curcan, porc, peste), legumele (lintea si fasolea) si o cantitate moderata de grasimi monosaturate si polisaturate (avocado, seminte, nuci si uleiuri). 
 
Din seria lichidelor pentru mentinerea energiei cea mai importanta este apa, necesara si pentru digestie si transportarea nutrientilor in organism. Deshidratarea poate duce la pierderea energiei. 
 
 

Alimente de evitat 

 
Daca vrei sa urmezi o dieta pentru energie, ar trebui sa limitezi consumul de carbohidrati simpli. De la bomboane si prajituri, pana la sucuri, acestia sunt absorbiti rapid in corp si furnizeaza energie pentru numai 30 de minute. 
 
Ar trebui sa eviti de asemenea alcoolul si cofeina. Alcoolul iti reduce nivelul de energie, iar cafeaua iti da energie pentru doua ore, insa apoi te rapune brusc oboseala
 

Mese programate

 
Intotdeauna trebuie sa servesti trei mese si trei gustari pe zi si fara sa treaca trei ore fara sa fi mancat nimic. De asemenea, incearca sa incluzi la fiecare masa cate ceva din fiecare grupa de alimente, tinand cont de faptul ca alimentele bogate in fibre, proteine si grasime vor fi digerate intr-un timp mai indelungat.