Dieta mediteraneana iti modifica ADN-ul

Dieta mediteraneana iti modifica ADN-ul

Dieta mediteraneana, cea bogata in ulei de masline, peste, legume si cate un pahar de vin la masa, iti prelungeste viata, iar oamenii de stiinta au aflat de ce: iti modifica ADN-ul

Intr-un studiu din 2014, cercetatorii au descoperit ca aceasta dieta este asociata cu mentinerea lungimii teleomerilor, regiuni de ADN situate la capatul fiecarui cromozom liniar. 
 
Teleomerii mai scurti au legatura cu speranta de viata mai scurta si cu sanse mai mari de boli specifice batranetii, cum ar fi cancerul sau bolile de inima. 
 
"Anumiti factori precum obezitatea, sucurile carbogazoase si fumatul accelereaza scurtarea teleomerilor, iar cercetarea noastra a descoperit ca dieta mediteraneana poate incetini aceasta micsorare", a spus autorul studiului, Immaculata De Vivo. 
 
Pentru studiu, oamenii de stiinta au examinat datele nutriotionale de la 4.676 de femei sanatoase de varsta a doua si au punctat fiecare femeie in functie de adoptarea la mai multe componente, 9 in total, dintre care legume, fructe, nuci, cereale integrale, peste, grasimi sanatoase, carne rosie si consum redus de alcool. 
 
 
Cercetatorii au analizat probele de sange ale femeilor pe o durata de 20 de ani. De asemenea, au tinut cont si de alti factori care ar fi putut influenta rezultatele, precum masa corporala, activitatea fizica, fumatul si varsta. Cu cat femeile au adoptat mai multe componente din dieta, cu atat teleomerii erau mai lungi. 
 
Cercetatorii estimeaza ca fiecare componenta adoptata a adaugat 1,5 ani la viata participantelor. Cu toate acestea, ei nu au putut sa demonstreze care din ingredientele de mai sus au o putere mai mare; dieta cu totul este importanta. 
 

Avantajele dietei mediteraneene

  • Scade mortalitatea
     
  • Scade incidenta bolilor de inima
     
  • Protejeaza contra accidentelor vasculare cerebrale 
     
  • Scade incidenta cancerului, inclusiv pe cea a cancerului mamar, colorectal, prostatic
     
  • Previne aparitia diabetului zaharat la adulti
     
  • Previne aparitia fracturilor de sold
     
  • Imbunatateste functia cognitiva la varstnici
     
  • Protejeaza ficatul si ajuta la recuperarea acestuia dupa hepatite si in boala steatozica
     
  • Incetineste imbatranirea celulara, cu prelungirea sperantei de viata si o mai buna calitate a vietii la varste inaintate

Foto: Hepta