Dieta Martini

Dieta Martini

Si totusi, de ce ‘Dieta cu Martini”? Premisa de la care a plecat autoarea acestei diete este invingerea poftelor. Invingerea poftelor prin recunosterea acestora. Suna ciudat, nu? Daca nu puteti  renunta la unele alimente, alimente dupa care tanjiti, puteti in schimb sa mancati portii mici din acestea. Evident, este nevoie de multa ambitie pentru a nu depasi linia, pentru a nu strica echilibrul. Si inca o explicatie pentru numele ales, il reprezinta controlarea portiilor cu mancare folosindu-se pahare de Martini.

 

Principiile dietei

Doritorii pot sa consume orice isi doresc, atata vreme cat, alimentele sunt de calitate (se incurajeaza consumul de unt, smantana, carne si alte grasimi, lucru cu care noi nu suntem de acord), cata vreme ingredientele din ele nu raman un mister.  Interesandu-se de mancare, doritorii vor putea face, in timp, diferenta dintre mancarea sanatoasa si mancarea procesata. Odata constientizat impactul pe care il are mancare procesata (dar si junk-food) asupra organismului, doritorii vor evita consumul. Astfel, mancarea procesata, junk-food si gustarile sunt interzise. Gustarile sunt interzise dintr-un principiu foarte simplu, acela ca, o gustare nu vine niciodata singura. Dupa o gustare veti mai vrea inca una, si tot asa, pana cand se ajunge la abuz alimentar.

 

Alimentele pentru fiecare masa (autoarea dietei recomanda  trei mese pe zi) ar trebui sa incapa intr-un pahar de Martini, de 88 de ml. De exemplu, daca masa consta in: sparanghel, somon si orez brun; fiecare dintre aceste alimente trebuie sa incapa in paharul de Martini, si sa nu depaseasca marginea acestuia, sa nu dea  pe afara.

 

Cat priveste desertul, se permite numai o inghititura, iar restul se pastreaza pentru altadata, sau de ce nu sa-l ofereti cuiva.  Cand vine vorba de luatul mesei in oras, se va gusta numai o treime din ceea ce este in farfurie. Nu se va manca in graba sau cu stres, nu in masina, si nu in picioare. Hrana se va mancacu placere, atata vreme cat ingredientele din ea nu sunt un mister, si cat nu se incalca una din regulile dietei. O alta regula,deloc de neglijat, daca nu se poate consuma o portie mica din alimentele preferate, mai bine se renunta la ele.

 

[next]Printre toate aceste reguli, autoarea dietei insista asupra controlului portiilor, pentru a se preveni excesul alimentar, care ar putea aduce dupa el cateva kilograme. Motivul pentru care nu se poate satisface capriciul de a consuma cate pahare cu Martini doriti, este numarul de calorii din alcool. Totusi, la cina puteti bea un pahar cu vin sau Martini, ca doar dieta se numeste” Dieta cu Martini”, nu?

 

Si, zau, alcoolul consumat cu moderatie poate fi benefic, mai ales vinul rosu. Cat priveste shake-urile din fructe, aceste sunt interzise. Pentru a se preveni abuzul alimentar se pot face sedinte de shoping, se poate bea cafea neagra in loc de o portie cu mancare, sau sa se mestece guma etc.

 

Alimentele recomandate
Painea, pastele si dulciurile se pot consuma cateodata. Carnea rosie, fructele, legumele, produsele lactate si alcoolul ….mai cu moderatie.

 

Pareri pro si contra
Dieta primeste prima bila alba pentru ca, incurajeaza doritorii sa consume alimente integrale, proaspete. Controlul portiilor, ca metoda de reducere a caloriilor, este buna pentru pierderea in greutate si ii mai adduce dietei inca o bila alba. O alta bila alba se acorda pentru efortul de convingere a doritorilor ca, sportul (inotul, echitatia, sexul, baletul, patinajul pe gheata etc) este important pentru slabire.

 

Cum portiile mici atrag foamea, dieta nu este recomandata tuturor, iata ca incepe si lista minusurilor. Un alt minus il reprezinta retetele, care din pacate au multe calorii si grasimi saturate. Cat priveste numarul de kilograme, care se pot pierde, daca programul este respectat intocmai, se poate pierde aproximativ un kilogram pe saptamana. In orice caz, la persoanele supraponderale, efectele vor fi vizibile.

 

Concluzie
Dieta poate fi urmata pe termen scurt, intrucat pune accentul pe un aspect important: controlul portiilor.