In primul rand sa incepem cu familiarizarea termenului, si asta pentru ca, la prima vedere s-ar putea sa ti se para ciudat, insa nu trebuie. Termenul de macrobiotic vine din limba greaca si inseamna viata lunga, iar prin deductie logica, observam ca, regimul isi expune principiile pentru un trai sanatos si nu pe termen scurt. Michio Kushi a abordat teoria lui Ohsawa ajungand pana la punerea bazei unui institut in Boston, in anul 1978. Impreuna cu sotia sa, Aveline, Kushi, a scos pe piata multe carti despre dieta macrobiotica, devenind principalul propagator al regimului pe tinutul Americii de Nord. De ce ar trebui urmata dieta? Tipic, oamenii care se intereseaza de dieta macrobiotica, gasesc de fapt o procedura de a manca sanatos, ceea ce asociaza ideea de satisfactie: psihica, spirituala si de sanatate pamanteasca. Dieta macrobiotica este una saraca in grasimi, cu un continut ridicat de fibre, dieta este predominant vegetariana, imbinand legume cu grane integrale. In plus, dieta macrobiotica contine fitostrongeni, care sunt regasiti in produsele pe baza de soia. Datorita faptului ca dieta este saraca in grasimi si bogata in fibre, este recomandata adesea in cazuri de cancer ori alte afectiuni cronice. Si daca te indoiesti cum ar putea un regim sa fie prescris in astfel de cazuri, ei bine chiar a fost folosit. Elementele care se gasesc in produsele pe baza de soia sunt puternici aliati in lupta cu cancerul, in special cancerul la san. Oricum, descoperirile urmatoare trebuie sa clarifice daca regimul Ohsawa da roade atunci cand este aplicat in boli letale (cancer). Persoanele care sufera de boli grave precum cancer ori SIDA trebuie sa beneficieze de ingrijire medicala adecvata. Unii oameni incearca dieta doar pentru ca au auzit ca le-ar vindeca bolile de care sufera in prezent, insa nu exista dovezi certe in acest sens. Pasii in dieta Ohsawa Granele integrale au o pondere de 50% pana la 60% la fiecare masa. Prin grane se intelege: orez brun, mei, secara, hrisca, orz, etc. Pastele, painea, mancarurile preparate prin coacere si produsele pe baza de faina pot fi consumate ocazional. Se recomanda supele pe baza de seminte de soia, fermentate, un bol sau doua cu supa pe zi. Ponderea legumelor in meniul zilnic este cuprinsa intre 25% si 30%. Cu alte cuvinte, una-trei legume pe zi. Acestea pot fi fierte, coapte ori gatite la aburi. Portia zilnica de fasole inseamna ceva mai mult de 10%, indiferent de modul de preparare. Din categoria produsele animaliere, se recomanda consumul de peste de cateva ori pe saptamana. Evita carnea, carne de pasare, ouale si laptele. [next] Fructele de mare ori pestele sunt consumate de cateva ori pe saptamana, condimentate cu mustar, ghimbir pentru ca astfel organismul sa se detoxifice in urma efectelor instalate prin consumul de peste ori de fructe de mare. Semintele, cat si nucile trebuie consumate cu moderatie. Acestea pot fi prajite si condimentate cu sare de mare. Fructele locale pot fi servite de cateva ori pe saptamana, ca de exemplu: mere, pere, piersici, caise, struguri, cirese, pepene rosu, dar si altele. Evita fructele exotice (papaya, mango). Poti sa-ti potolesti pofta de dulciuri, insa si aici se aplica regula de aur si anume moderatia. Ai voie sa mananci dulciuri doar de doua-trei ori pe saptamana. Si un aspect deosebit de important, acestea se vor servi doar de catre acele persoane care au o sanatate de fier. Evita ciocolata, mierea, zaharul si alti indulcitori naturali. In ceea ce priveste prajelile, foloseste numai ulei nerafinat, adica cel de masline, despre care se spun numai lucruri bune si oricum daca il vei include si tu in dieta vei observa schimbarile. Cel mai cunoscut ulei este cel de masline negre. De asemenea, poti adauga la mancaruri si ulei de masline albe, de boabe de mustar si cel de porumb. Si pentru ca in fond ce ar fi mancarea fara condimente, ai voie sa presari in mancare doar sare de mare, Punctele forte ale dietei Dieta promoveaza stilul alimentar adoptat din America de Nord, accentuand pe ideea folosirii in meniu a: granelor integrale, legumelor, produselor cu un continut ridicat de fibre si a fasolei. Este o dieta saraca in uleiuri saturate, dar cu un continut ridicat de fitostrongeni despre care se banuieste ca ar ajuta in reechilibrarea balantei hormonilor feminini si previne cancerul de san. Precautile si efectele secundare Unii nutritionisti catalogheaza dieta Oshawa ca fiind prea restrictiva, neincluzand in meniu nutrienti siguri, proteine, vitamina B6, fier, magneziu si calciu. De asemenea, prin folosirea inadecvata a proteinelor se poate resimti o reducere a energiei.