Dieta pentru liceeni

Dieta pentru liceeni

Tot mai multi dintre cititorii nostri ajung la noi cautand diete pentru copii, adolescenti si tineri, si asta nu e de mirare. Dietele pentru tineri au mare cautare din cauza ca exista "clienti". Viata adolescentilor de azi impune si atrage regimuri care nu sunt sanatoase pentru ei, de aceea incercam sa echilibram balanta cu aceste sfaturi de dieta pentru liceeni, mai ales pentru ei deoarece programul lor zilnic este hotarator in sanatatea lor.

In primul rand trebuie sa avem in vedere ca liceenii nu pot respecta orele sanatoase de masa. Scoala, care este foarte buna pentru mintea lor, nu se preocupa din pacate si de sanatatea lor fizica. O regula de viata sanatoasa trebuie adaptata la acest program si cere un extraefort din partea celui care ingrijeste adolescentul, persoana care cel mai des nu are timp pentru a se ocupa de o dieta echilibrata a copilului.

Obezitatea in randul adolescentilor este in continua crestere in Romania.

Cine sunt cei care profita de aceasta stare de lucruri? Firmele producatoare de bauturi acidulate si produse fast-food au o influenta majora asupa adolescentilor.Sandvisurile sunt inlocuite cu chips-urile, apa cu sucurile dulci. Iesirea de dupa-amiaza cu prietenii nu mai are loc la o terasa din parc, ci la etalul cu mancare din mall. Masa de seara, care se anunta a fi un adevarat festin, este inlocuita de o portie dubla de pizza si uite asa greseala cu greseala, adolescentii nostrii capata unele obiceiuri de care cu greu mai pot scapa.

Prea putini copii de 16 ani cer o portie de legume la cina, in schimb mult mai multi se intorc acasa deja satui de hamburgeri.

Organismul unui adolescent are nevoie de nutrienti (in special de fier si calciu), de fibre si proteine. Acestea nu se regasesc in fast-food. Inlocuirea, pentru rapiditate, a ingredeintelor proaspete cu cele conservate, folosirea sosurilro din comert pentru mancarea adolescentilor, toate acestea reprezinta pericole pentru sanatatea lor.

Care este dieta ideala pentru liceeni?

Nu ii lasati sa plece de acasa fara sa ia micul dejun. Intre mancat si plecatul la scoala ar trebui sa existe o pauza, deoarece digestia ii face somnorosi, scoala ii forteaza sa isi revina si apoi se instaleaza senzatia de foame acuta care ii face sa apeleze la fast-food. Liceeni trebuie sa aiba suficiente sandvisuri la ei, care sa fie cat mai nutritive si satioase. Sucurile pe care le cumpara tar trebui verificate sa nu aiba peste 200 de calorii. Ei trebuie sa consume zilnic o cana de lapte si putina branza, legume la doua dintre mese, un ou, proteine, fibre si 2 litri de apa.

Orice dieta poate fi apatata pentru liceeni, atat timp cat tinem cont de faptul ca sunt in crestere, astfel incat in alimentatia lor trebuie sa se regaseasca aceiasi nutrienti ca si in cea a copiilor.