Dieta la 40 de ani

Dieta la 40 de ani

Specialisti in nutritie spun ca in jurul varstei de 40 de ani kilogramele in plus se aduna usor si se dau jos foarte greu. Pentru a prevenii aceasta situatie, dieta la 40 de ani trebuie sa devina un stil de viata.

Ce se intampla in jurul varstei de 40 de ani? Metabolismul isi domoleste elanul, iar aceasta face ca acumularile de tesut adipos sa se accelereze. In ziua de azi o femeie la 40 de ani trebuie sa se considere in plina forma si sa-si faca planuri de viitor. Barbatii destepti spun ca o femeie la 40 de ani este in plina forta, este seducatoare, tocmai prin maturitatea ei. Dar pentru toate acestea este nevoie de o dieta care sa respecte cei 40 de ani.

Dieta la 40 de ani are ca scop mentinerea in limitele normale a greutatii (sau chiar scaderea in greutate), tonifierea si stimularea organismului, pentru ca acesta sa faca fata cu succes ritmului de viata, raportat la varsta, si nu in ultimul rand pregatirea unui teren cat mai bun pentru momentul in care ovarele isi vor reduce activitatea in jurul varstei de 50.

Regimul alimentar nu trebuie sa se transforme intr-o obsesie, ci intr-o grija asemanatoare cu preocuparea pentru a te spala pe maini sau a-ti ingriji tenul. Trebuie sa intre in firesc, sa fie naturala si sa nu fie perceputa ca o corvoada.

In a patra decada de viata modificarile hormonale si sarcinile anterioare determina o reducere a masei musculare si o crestere a depozitelor adipoase. Femeilie sunt singurele responsabile pentru acest fapt, principale cauzr fiind binecunoscuta lipsa de activitate fizica si o alimentatie nepotrivita.

Regulile dietei la 40 de ani 

  • Renunta la bauturile carbogazoase, acidulate si indulcite. Bea apa! Minim doi litri pe zi!
  • Diminueaza consumul de zahar rafinat. Dupa 40 de ani problemele metabolice au un risc crescut. Diabetul zaharat apare dupa 40 de ani, asociat cu stresul si un stil de viata dezordonat.
  • Diminueaza cantitatea de sare pe care o consumi. Este daunataoare pentru ca stimuleaza retentia de lichide.
  • Consuma cereale integrale. Fac bine la digestie, combat neplecerile constipatiei reduc balonarea, au putine calorii, sunt bogate in minerale si fibre.
  • Consuma lactate in toate formele. Alege variantele cu un continut redus de grasime. Dupa 40 de ani, femeile au nevoie de un aport crescu de calciu, respectiv un gram in fiecare zi, pentru ca asimilarea acestuia este deficitara, iar lactatele sunt cea mai buna sursa.
  • Mananca peste gras. Este o excelenta sursa de omega 3.
  • Consuma grasimi vegetale (doua-trei linguri), in fiecare zi.
  • Nu abuza de carnea rosie (vaca, oaie). Nutritionistii spun ca este indicat sa consumi carne de vaca de maxim patru ori pe luna.
  • Consuma proteine de origine animala si de origine vegetala (pui, oua, ciuperci, fasole, mazare si soia)
  • Nu mananci niciodata sufieciente fructe si legume. Aici poti face abuz. Este chiar recomandat.
  • Respecta regula celor trei mese pe zi. Nu sari peste micul dejun. Manaica incet, niciodata pe fuga. 

Un stilul de viata sanatos poate parea o corvoada dificil de respectat, in conditiile in care in jur sunt zeci de tentatii. Solutia este sa inveti sa le ignori sau sa la inlocuiesti cu solutii neagresive.

In locul cipsurilor, incearca seminte (neprajite si putin sarate), in locul unui hambruger si al cartofilor prajiti, un gratar cu legume. Prajitura cu multa crema trebuie inlocuita cu iaurt cu fructe si ciocolata, ori cu o prajitura facuta in casa, cu o crema unde ingredientul principal sa fie branza de vaci.

Trebuie spus ca este normal ca intre 40 si 50 de ani sa acumulam intre doua si patru kilograme. Cele mai mare probleme sunt coapseler, fundul  si abdomenul, scrie doctissimo.

Pentru a slabi, cea mai buna dieta este cea bazata pe idicele glicemic. Sunt preferate alimentele cu indice glicemic redus, in locul celor cu valori ridicate. Alimentele cu indice glicemic reduc satifac centrul foamei, fara a determina descarcari importante de insulina.

Alimentele cu indice glicemic moderat si scazut sunt: fructoza, cerealele integrale, legumele uscate (fasole, mazare, linte), fructele si legumele. Proteinele au un indice glicemic egal cu zero.