Dieta in diabet

Dieta in diabet

Dieta in diabet este una speciala, iar persoanele care au aceasta suferinta trebuie sa aiba foarte mare grija fata de alimentele pe care le consuma. Dieta in diabet trebuie sa ajute organismul, afectat de dezechilibrul cronic al secretiei de insulina sa mentina, la un nivel minim, zaharul din sange. Dieta in diabet trebuie sa se bazeze pe anumite categorii de alimente, in timp ce altele trebuie evitate sau, chiar excluse din alimentatie. Iata care sunt cele mai importante produse ce trebuie sa se regaseasca in dieta celor care sufera de diabet.

       

Legumele sunt adevarata temelie a dietei in diabet. Sunt scazute in calorii si contin foarte multe fibre. Este important insa sa le eviti pe cele bogate in amidon cum sunt cartofii, porumbul sau mazarea. Acestea contin mai multe calorii, decat alte legume. Legumele verzi, legumele cu frunze pot fi consumate in orice cantitate. Acestea aduc energie, vitamine si minerale fundamentale pentru mentinerea sanatatii. Rosiile, fasolea verde, telina, conopida si varza au capacitatea de a regla, in mod natural, nivelul zaharului in sange, astfel ca acestea trebuie incluse in meniul de fiecare zi. In categoria legumelor utile intra si fasolea, si lintea. Poti face o salata cu fasole sau o supa de linte, pentru a beneficia de o cantitate mare de fibre de foarte buna calitate, care scad nivelul zaharului din sange.

La fel ca si legumele, fructele sunt pline de substante nutritive, de care orice persoana are nevoie, dar mai ales diabeticii. Fructele sunt bogate in antioxidanti, care ajuta la protejarea nervilor, ochiilor si inimii, organe afectate de dezechilibrele de insulina din sange. Specialistii in nutritie recomanda sa consumi fructele intregi si sa eviti sucurile din fructe. Alege fructele de culoare verde, care sunt cele mai bogate in magneziu, unul din cele mai utile minerale in diabet, pentru capacitatea sa de a mentine constant nivelul zaharului din sange.

Cerealele integrale sunt un aliment care nu trebuie sa lipseasca din dietele celor care sufera de diabet. Mai multe studii au demonstrat ca oamenii care incep ziua cu cereale la micul dejun au pe parcursul zilei un nivel constant al zaharului in sange, ceea ce este un mare beneficiu mai ales pentru cei care sufera de diabet.

Pestele este un aliment de baza pentru dieta in diabet. Se pregateste rapid si usor si este o sursa importanta de proteine. Pestele gras este cea mai buna sursa de acizi grasi omega 3, importanti pentru sanatate. Mananca de cel putin trei ori pe saptamana peste, in special somon, marou si ton, care sunt surse importante de omega 3.

Carnea de pui nu trebuie sa lipseasca din diata diabeticului. Slaba si extrem de scazut in calorii, pieptul de pasare este un aliment miracol. Pieptul de curcan este cel mai bun si mai scazut in calorii.

Fructele cu coaja lemnoasa sunt pline de grasimi sanatoase care lupta impotriva bolilor de inima si combat efectele deficitului de insulina. Acestea contin foarte multa vitamina E si antioxidanti. Fructele cu coaja lemnoasa sunt bogate in fibre si magneziu, care ajuta la reglarea nivelului zaharului in sange.

Pentru dieta in diabet cea mai utila grasime vegetala este uleiul de masline. Acesta este bogat in nutrienti, foarte utili metabolismului afectat de dezechilibrele dintre insulina si glucoza din sange.

Iaurtul si lactatele degresate sunt o sursa ideala de minerale si proteine, care nu aduce niciun prejudiciu nivelului de zahar din sange. Iaurtul combinat cu fructe, laptele si branza nefermentata trebui incluse zilnic in dieta.

Toate aceste alimente pot capata un plus de gust cu ajutorul condimentelor. La loc de cinste se afla scortisoara, extrem de utila pentru dieta in diabet. Scotisoara contine substante care au capacitatea de regla, cu eficienta unor medicamente, nivelul de glucoza din sange. Este suficient sa presari putina scortisoara peste mancarea din farfurie, ca sa ai garantia ca zaharul din sange ramane la nivel constant. Foarte util este si ceaiul de scotisoara, dar si scotisoara macinata adaugata, ca atare, in mancare, iaurt, lactate si cereale, scrie Reader’s Digest.

Dieta in diabet nu trebuie privita ca o suma de restrictii. Dieta in diabet este cea mai simpla si comoda cale prin care diabetul poate fi tinut sub control.