Dieta in decembrie

Dieta in decembrie

Pentru cei care tin la silueta lor, pentru cei care respecta regulile vietii sanatoase, pentru cei care tin cont de ceea ce se afla in farfuria lor, un ghid de supravietuire in fata tentatiilor lunii decembrie este fundamental necesar. Exista solutii care imbina utilul (un numar rezonabil de calorii) cu placutul (bunatatile din farfurie), exista cai prin care, pe 1 ianuarie 2011 poti avea acelasi numar de kilograme pe care le aveai si la  1 decembrie 2010. Cele mai bune sfaturi le-am gasit pe Intent.com. 

1. Gateste cu cap – fiecare fel de mancare traditional are o varianta soft. Untul se poate inlocui cu uleiul vegetal in toate preparatele, smantana cu iaurtul. Poate ca este carnea de porc obligatorie de Craciun, dar  si carnea de curcan, cu foarte putine calorii, se afla pe lista alimentelor traditionale.
2. Lista de cumparaturi – este un fel de arma secreta. Tentatiile sunt imense in orice magazin. Alimentele grase, pline de calorii si grasmii beneficiaza mereu de promotii in perioada de Craciun. Solutia este sa nu te abati de la ceea ce este pe lista de cumparaturi. Nimic altceva nu trebuie sa existe. Rezista tentatiilor, indiferent cat sunt ele de apetisante. Fructe, lactate degresate, carne slaba, legume (proaspete sau congelate), peste si ingrediente cat mai prietenoase pentru prajiturile de casa.
3. Putin nu inseamna sanatos. O lingurita de tort cu crema poate insemna, de exemplu, 50-60 de calorii dintr-un foc! Concluzia este evidenta: nu ciuguli, nu gusta.
 

4. Pleaca pe jos de la toate petrecerile! Este o minunata solutie pentru a te mentine in forma. Aerul rece si mersul pe jos, minim 15 minute, sunt varianta ideala pentru a arde caloriile adunate din tentatiile unei petreceri.
5. Mananca inainte de petrecere! Multi fac gresala de a nu manca nimic, o zi intreaga, ca sa faca "economie de calorii" convinsi fiind ca, in acest fel, salveaza abuzurile alimentare la un chef. Fals! Vei manca mult mai mult. In plus, pentru ca esti cu burta goala nu vei putea rezista tentatiilor. Asa ca, inainte de petrecere, stai la masa. Mananca ceea ce mananci in mod obisnuit, conform dietei tale. Vei face fata foarte usor oricaror tentatii si vei fi in forma.
6. Dormi! Toata lumea stie ca somnul este un aliat al siluetelor frumoase. Un trup odihint si un creier care a dormit suficient nu va avea nevoie de suplimente calorice.
7. Casa ta, un loc sigur. Acasa trebuie sa fie locul perfect, locul unde nu trebuie sa faci fata tentatiilor. Ai grija ce cumperi, ai grija ce se afla in congelator si in frigider. Revin si punctez pe cat de necesara si utila este lista de cumparaturi si pe cat de important este sa respecti regulile alimentatiei sanatoase atunci cand cumperi mancare.
 

8. Invata sa apreciezi valoarea calorica a ceea ce mananci. O bucata de carne cat palma are in medie 200 de calorii, doua linguri cu piure de cartofi peste 250. Un mar – 50. O ceasca de cafea 20, iar una cu frisca peste 80. O felie de tort undeva pe la 300, iar o felie de placinta cu mere pe la 180. In plus nu te obliga nimeni sa mananci tot ceea ce este in farfurie, dupa cum nu te opreste nimeni sa cureti glazura de zahar (hipercalorica) de pe tort.
9. Profita de soare. Stiu ca este iarna si ca soarele ne este servit in doze mici. Lipsa luminii naturale este una din principalele cauze care te fac sa mananci mai mult. Fa cumparaturi in pauza de masa (nu la sfarsitul programului, cand afara este deja intuneric), si mergi mereu pe partea insorita a strazii. Stai in masina la stop? Lasa geamul jos si profita de cela 30-40 de secunde de soare.
Imagineaza-ti ca soarele este o prajitura din care poti manca cat vrei…
 

10. Nu te lasa coplesita de regulile dietelor. Nu sunt un canon, ci un demers natural care te ajuta sa te bucuri de viata, de sanatate si de minunatia Craciunului. Nu te vaita! Dieta sanatoasa este o filozofie pozitiva, nu o pedeapsa.