Inainte de a aplica orice regim alimentar este necesara o higiena empotionala optima, fara un exces de stres, tensiuni, preocupari care duc la dereglarea bunei functionari a organismului. Din punct de vedere alimentar va trebui evitat: – consumul de cafea, tigari, alcool – consumul de zahar si fainoase rafinate pentru actiunea nefasta asupra sistemului nervos (de inlocuit cu zahar nerafinat, brun si paste integrale) – grasimi saturate care altereaza funtia glandei tiroide – in caz de hipotiroidism de evitat uleiul de floarea soarelui, soia, nucile si alunele – in caz de hipertiroidism de evitat alimentele bogate in iod Recomandari: – sport zilnic (mers pe jos cel putin 30 de minute zilnic in ritm alert) – inlocuirea proteinelor animale cu proteine vegetale – consum de cereale integrale si drojdie de bere, ca sursa de vitamina B indispensabila pentru utilizarea de catre organism a hidratilor de carbon – consumul de ridiche neagra atat pentru hiper cat si hipotiroidism pentru rafanina (component sulfurat care mentine echilibrul in producerea de tiroxina) – consum de fructe si legume care contribuie la echilibrarea metabolismului (in caz de hipertiroidism varza si conopida consumate crude sub forma de salata – blocheaza captarea iodului si evita formarea hormonilor tiroidieni; in caz de hipotiroidism alge marine, peste, spanac, sfecla) – alimente bogate in vitamina B,E,C, B12. O dieta echilibrata care sa ajute la pierderea surplusului de kg va fi bazata pe realizarea a cel putin 5 mese zilnice si va fi bazata pe consumul de fructe, legume, carne slaba, lactate degresate, orez si paste integrale. Va fi evitat consumul de bauturi imbuteliate care vor fi substituite de apa si ceai verde. Nu vor fi consumate alimente cu garsimi vizibile sau dulciuri. In aceasta perioada se va gati doar fiert, la gratar sau la cuptor si se va utiliza ulei de masline in loc de ulei de floarea soarelui. Model de regim care cuprinde recomandarile de mai sus si cele facute de doctorul propriu. Va asigura o pierdere in greutate de aprox. 1 kg pe saptamana: Mic dejun: ceai verde cu o felie de paine integrala cu branza slaba Ora 11: un fruct Masa pranz: de alternat pe zile urmatoarele optiuni: carne de pui/ curcan/ muschi de vaca cu legume fierte sau salata de cruditati/ orez integral cu ton/ paste integrale cu ulei de masline, usturoi si oregano Ora 17: un iaurt slab Cina: conopida fiarta/ mancare de varza fara ulei/peste la gartar/supa de legume. Ioana Tudorancescu Nutritionist