Densitatea caloriillor (sau a energiei) inseamna media caloriilor pe unitatea de greutate a unui aliment. Alimente cu densitate calorica mica sunt cele bogate in apa si sarace in grasimi: fructe, legume, supa, carne slaba si produsele degresate dar si cerealele integrale, in ciuda cantitatii reduse de apa (contin fibre). Alimentele cu densitate calorica mare precum carnea sau pastele pot fi combinate cu cele enumerate mai devreme, rezultand o micsorare a portiei de calorii la o masa, dar oferind o masa satioasa si sanatoasa. Un regim cu alimente cu densitate calorica mica nu este la fel de restrictiv ca unul obisnuit, insa este cel putin la fel de eficient. Sfat: alegeti alimente sarace in calorii, dar cat mai apropiate de starea lor naturala. Alimente bogate in carbohidrati dar si in fibre in acelasi timp, salata verde, sparanghel, broccoli, castravete sunt alegeri excelente cand tineti o cura araca in calorii. Cum se calculeaza densitatea calorica: Greutatea alimentului se imparte la numarul de calorii pe care il contine, apoi se inmulteste cu 100. De exemplu, un baton cu cereale de 40 de grame are 150 de calorii. Asta inseamna ca densitatea lui calorica este de 27%. Cu cat procentul rezultat este mai mic, cu atat densitatea calorica a unui aliment este mai mare. Alta metoda este sa impartiti numarul de calorii la greutatea alimentului si sa aflati numarul de calorii per gram.