Dieta de 3 zile pentru detoxifierea ficatului

Dieta de 3 zile pentru detoxifierea ficatului
Dintre toate organele din corp, ficatul are cel mai mult de munca, el fiind responsabil de peste 500 de functii, necesare sa mentina in forma aceasta masinarie complicata care este organismul. Printre cele mai importante functii ale ficatului se numara aceea de a filtra toxinele si de a proteja organismul de substantele nocive. Cand ficatul primeste prea multe toxine si substante nesanatoase, acesta oboseste si apar problemele de sanatate.

Cand ai nevoie de o dieta de detoxifiere a ficatului?
 
1. Consumi alimente bogate in grasimi saturate (uleiuri hidrogenate, mezeluri, carne grasa, margarina, unt, grasimi vegetale, pateu).
 
2. Ai o dieta bogata in carbohidrati rafinati (paine alba si alte produse cu faina alba, produse de patiserie, biscuiti, paste).
 
3. Mananci multe dulciuri, conserve si, in general, alimente bogate in coloranti, aditivi, nitrati.
 
4. Consumi constant alcool.
 
5. Iei des medicamente, chiar si pentru o banala durere de cap.
 
6. Traiesti intr-un mediu poluat.
 
7. Nu dormi suficient si muncesti mult.
 
8. Ai un stil alimentar haotic si obisnuiesti sa mananci noaptea mancaruri grase si dulciuri.
 
9. Treci constant prin perioade foarte stresante.
 
10. Lucrezi intr-un mediu toxic.
 
In ce consta dieta pentru detoxifierea ficatului?
 
In cele trei zile in care intentionezi sa tii dieta de curatare a ficatului este important sa nu consumi alcool, grasimi procesate, dulciuri, mancaruri prajite, produse de patiserie, mezeluri, carne grasa, produse din carne tocata, sucuri nenaturale si carbogazoase, mancaruri grase si produse cu faina alba.
 
Cele mai importante alimente pentru curatarea ficatului sunt verdeturile, lamaile, morcovii, ridichiile, telina, ghimbirul, afinele, merele, usturoiul, ceapa verde, legumele crucifere (broccoli, varza, conopida). De asemenea, poti consuma supe usoare, peste slab la gratar cu lamaie si mujdei, multe salate (de varza, rucola, spanac, patrunjel, salata verde), mancare de varza sau de spanac, fara grasimi, mamaliga, paine integrala cu seminte, quinoa, avocado, orez integral, budinca de chia, icre de chia, ceai verde, fructe goji.
 
Idei de meniu pentru detoxifierea ficatului:
 
Prima zi
 
Incepe-ti ziua cu o limonada cu mult ghimbir si putina miere.
 
Mic dejun: o salata verde cu castraveti, ceapa verde, rosii, putin ulei de masline, lamaie, morcov, spanac, rucola, bucatele de avocado si quinoa sau o ceasca de orez integral fiert;
 
Gustare: mere sau afine;
 
Pranz: mancare de varza dulce, cu cat mai putine grasimi, mamaliga si o salata mare cu tot felul de verdeturi;
 
Gustare: un suc de sfecla rosie cu morcov, lamaie si patrunjel;
 
Cina: peste la gratar cu garnitura de broccoli si salata cu verdeturi;
 
Pe tot parcursul zilei consuma cat mai multa limonada cu ghimbir, indulcita cu putina miere sau suc de telina cu morcovi.
 
A doua zi
 
Dimineata, la trezire, prepara-ti un suc din doua portocale, o lamaie, frunzele de la o telina si o legatura de patrunjel.
 
Mic dejun: 3 bruschete din paine integrala cu seminte, usturoi si rosii cherry taiate cubulete;
 
Pranz: supa crema de morcovi cu ghimbir si salata de verdeturi cu legume de tot felul;
 
Gustare: un suc mare de grapefruit;
 
Cina: ciorba (de loboda, stevie sau dovlecei), fara grasimi;
 
Gustare: mere sau afine sau o budinca de chia
 
 
A treia zi
 
Dimineata un suc preparat dintr-o o sfecla rosie, 3 morcovi, o mana de verdeturi (spanac, patrunjel, rucola, salata verde, frunze de telina s.a.), o lamaie, un mar, o mana de varza rosie si un pahar de apa. Amesteca toate ingredientele cu blenderul si bea sucul. Nu e musai sa ai toate ingredientele, il poti prepara si din mai putine.
 
Mic dejun: 2-3 bruschete cu avocado si rosii cherry;
 
Pranz: o mancare de spanac cu usturoi si mamaliga plus o salata;
 
Intre mese cat mai mult suc de lamaie cu ghimbir sau sucuri din verdeturi;
 
Cina: o supa crema de morcovi cu ghimbir sau o ciorba cu multe verdeturi acrita cu lamaie sau peste la gratar cu lamaie si mamaliga, plus salata de verdeturi;
 
Gustare: fructe de padure sau grapefruit;
 
Consuma pe toata perioada zilei limonada lamaie si mult ghimbir, indulcita cu miere.
 
Meniul de mai sus nu e batut in cuie, poti combina alimentele cum vrei, important e sa iti faci sucuri cu verdeturi in fiecare zi, sa mananci multe salate, sa nu uiti de lamaie, ghimbir si grapefruit, sa consumi cat mai putine grasimi si multe fructe de padure.