Dieta cu putine calorii

Dieta cu putine calorii

Dieta cu putine calorii este cea mai simpla dieta: presupune doar micsorarea consumului zilnic de calorii. In cazul acesta puteti slabi si mancand tort, daca se incadreaza in caloriile zilnice! Insa o dieta care se bazeaza doar pe numarul de calorii poate provoca foame, deficienta nutritionala si slabire temporara. Nu puteti stapani foamea, daca consumati portii mici de alimente procesate si bogate in calorii

Dieta cu putine calorii consta in consumarea a 1500-1800 de calorii pe zi.

Dieta cu foarte putine calorii consta in consumarea a 800 de calorii sau mai putin pe zi. Persoanele interesate sa tina aceasta dieta ar trebuie mai intai sa consulte un medic. Aceasta dieta este de regula tinuta pe o perioada de 3-6 luni. Daca dieta cu foarte putine calorii este tinuta mai mult de 6 luni, ar putea provoca probleme de sanatate. Persoanele care tin aceasta dieta sunt de obicei obeze si slabesc in jur de 1,5-2,5 kg pe saptamana sau in total, in jur de 23 kg in 12 saptamani. Persoanele obeze au indicele de masa corporala – IMC (body mass index BMI) peste 30.

IMC-ul se calculeaza astfel:
IMC = (GREUTATE) / (INALTIME)²
IMC    Evaluare
sub 18,5    Insuficienta ponderala
18,5-24,9    Normal
25,0 –29,9    Supraponderalitate
30,0 – 34,9    Obezitate de gradul I/ obezitate medie
35,0 – 39,9    Obezitate de gradul II/ obezitate majora
mai mare de 40,0    Obezitate de gradul III /obezitate morbida

Restrictii
Copiii, adolescentii si femeile gravide nu ar trebui sa tina dieta cu foarte putin calorii.

Cum sa numarati caloriile singuri

In orice dieta pentru pierdere in greutate, numarul de calorii este cel mai important factor. Problema care se investe in aceasta dieta este ca nu restrictioneaza nici un fel de alimente dar nici nu asigura o nutritie sanatoasa. Alimentele procesate cu cantitati mari de zahar si alte ingrediente care nu contin valoare nutritionala se numesc “calorii goale”. Din cauza ca aceste calorii contin valoare nutritionala foarte putina, sau deloc, fibra, ele nu mentin echilibrul metabolismului, cum fac caloriile din alimentele sanatoase. Asadar 500 de calorii din alimente “junk” nu au acelasi efect la pierderea in greutate fata de 500 de calorii din alimente sanatoase. Notati in fiecare zi ce mancati, gramajul, impreuna cu numarul de calorii. Inainte sa incepeti dieta faceti-va o lista cu toate alimentele si numarul de calorii pe care le contin per portie.

Efectele secundare ale dietei cu foarte putine calorii

Efectele secundare ale dietei cu foarte putine calorii sunt: oboseala, greata, diareea si constipatia. Insa aceste efecte secundare tind sa dispara cu timpul. Exista si complicatii mai severe, cum ar fi pietre la vezica, daca pierdeti in greutate prea repede. Oamenii de stiinta sustin de ani de zile ca reducerea consumului de calorii si pierderea in greutate rezulta in incetinirea ratei metabolice. Odata cu eliminarea grasimii puteti pierde si masa musculara, ceea ce poate deveni periculos! Pentru femeii aceasta dieta poate fi mai dezavantajoasa. Daca dieta este tinuta la extrem, menstruatiile pot deveni neregulate sau se opresc. Deasemenea un deficit de substante nutritive in aceasta dieta rezulta in deterioararea unghiilor si parului. Fiecare persoana are nevoie de un numar diferit de calorii si o dieta diferita pentru a pierde sau a-si mentine greutatea ideala. Consultati doctorul pentru a planifica dieta “very low-calorie” potrivita corpului vostru!

Avantajele dietei cu putine calorii

Oamenii de stiinta au constatat ca dieta cu putine calorii schimba metabolismul si poate imbunatati sanatatea si prelungi durata vietii. Dieta cu putine calorii este potrivita pentru toate persoanele, nu doar persoanelor obeze. Deasemenea, aceasta dieta micsoreaza nivelul de insulina din sange si micsoreaza temperatura corpului. S-a mai dovedit ca dieta cu putine calorii ajuta la reducerea hormonilor tiroideni si reducerea degradarii acidului dezoxiribonucleic (ADN pe scurt).