Dieta cu ochii pe ceas

Dieta cu ochii pe ceas

 

Aceste cicluri fiziologice fac ca, la o anumita ora din zi, concentratia de insulina din sange, de exemplu, sa fie la nivel maxim, iar la o alta ora aceasta sa fie la valoarea minima.

 

La fel se intampla cu hormonii si enzimele, dar si cu factorii care contribuie fundamental la digestie.

 

Echilibrul intre ceea ce mananci si ora este directa si imediata, si este caracteristica cronodietei sau crononutritiei, si asta pentru ca omul este adaptat la ciclul de 24 de ore al zilei, depinde fundamental de alternanta zi-noapte, iar lumina soarelui este factorul declansator al unor mecanisme fiziologice fundamentale.

 

Utilizata adecvat, aceasta ciclicitate metabolica, raportata la momentul din zi, poate ajuta procesul de slabire. Este vorba despre o cura de slabire eficienta si naturala.

 

Aceasta metoda si-a castigat un numar semnificativ de adepti, cei care au respectat dieta, in functie de cat arata ceasul, fiind multumiti de rezultate.

 

Din punct de vedere medical exista mai multe opinii. Majoritatea nutritionistilor considera ca unicul mijloc care poate determina pierderea in greutate eficienta este o dieta bazata pe alimentatia sanatoasa, saraca in calorii.

 

O alta categorie, printre care se afla si cei care pledeaza pentru crononutritie sustine ca abstineta alimentara poate duce la frustrari si constrangeri care fac rau, inainte de a face bine, si sutin cronodieta ca fiind o cale naturala care duce la scaderea in greutate.

 

[next]Cum functioneaza dieta?

In primul rand, unul dintre avantaje este acela ca te obliga la un comportament alimentar foarte ordonat. Acesta este si primul castig al dietei, recomandata tocmai pentru ca are calitatea de a-ti organiza viata.

 

Si asta pentru ca fiecare aliment se poate manca exclusiv intr-un anumit interval orar, fiind permis la o masa si interzis cu desavarsire la alte ore din zi.

 

Meniul unei zile

La micul dejun, care obligatoriu trebuie mancat la o ora dupa ce te trezesti, dar nu mai tarziu de ora 9.00 dimineata, trebuie sa consumi grasimi si proteine, si asta pentru ca in prima parte a zilei temperatura corpului creste si organismul secreta enzime si hormoni "lacomi" dupa grasimi si proteine.

 

Meniul de dimineata poate contine: branza si alte produse lactate (branza, iaurt, unt, lapte), si proteine (oua, sunca, carne de pui sau curcan), precum si zaharuri lente (paine integrala), si lichide: in principal apa, dar si ceai sau cafea, pentru a hidrata organismul.

 

Nu sunt recomandate zaharurire rapide, de genul mierii de albine, gemului si altor dulciuri concentrate.

 

Masa de pranz trebuie sa satisfaca nevoile de zahar, amidon si de proteine. Meniul trebuie sa contina carne sau peste in cantitati suficiente, amidon (paste, orez, grau, gris), fructe si legume, ca principala sursa de fibre pentru o buna functionare a intestinului, dar si pentru vitaminele si minerale, pe care le contin.

 

Nu sunt recomandate deserturile dulci, pentru ca dupa ora 14.00 acestea sunt foarte slab asimilate.

 

Masa de seara trebuie mancata cand este inca lumina afara, pentru ca dupa lasarea intunericului, in absenta luminii naturale, organismul nu mai secreta acele enzime care contribuie la digestie, astfel ca mancarea nu se mai asimileaza.

 

In aceste conditii formula ideala pentru cina este formata in principal din fibre si proteine care contribuie la digestie si care sustin masa musculara fara a exista riscul de a se depune sub forma de depozite adipoase.

 

Din meniu trebuie sa faca parte legumele, in toate formele (supe, preparate la aburi sau crude), peste sau fructe de mare (bogate in oligoelemente), si/sau carne.


Trebuie evitate branzeturile si deserturile dulci, pentru ca acestea se transforma direct in grasimi.