Dieta Atkins, o dieta controversata

Dieta Atkins, o dieta controversata

Cu siguranta ai auzit de dieta Atkins, o dieta care promite slabiri miraculoase si mentinerea greutatii dupa incheierea programului de slabit. Insa chiar asa e?

Dieta Atkins a fost elaborata de medicul Robert Atkins in anii ’70 si presupune un regim alimentar sarac in carbohidrati, in favoarea unui regim bazat pe proteine si grasimi. Acest regim garanteaza o slabire rapida, insa pot aparea insuficiente de vitamine si minerale in organism, de aceea este nevoie de suplimente de vitamine si minerale mai ales in primele etape ale regimului.

In ce consta dieta lui Atkins?
 
Atkins propune eliminarea din dieta a carbohidratilor (paine, paste, dulciuri, chipsuri, prajituri, inghetata, inclusiv produse naturale care contin carbohidrati: sucuri de fructe, porumb, orez, fasole, cartofi) pana la doar 20 g pe zi, urmand 4 etape, si anume:
 
1. Perioada de inductie presupune eliminarea aproape totala a carbohidratatilor din alimente. In aceasta perioada este indicat consumul cat mai mare de branzeturi de toate tipurile, inclusiv cascavalul; 12-15 g de carbohidratati din legume si salate, apa plata, unt si ulei de masline, maioneza, peste de orice fel, carne, fructe de mare, oua preparate in orice fel. Perioada de inductie dureaza 2 saptamani. In aceasta perioada sunt interzise cu desavarsire alcoolul, fructele, laptele, majoritatea legumelor, nucile, alunele, cartofii, orezul, bauturile acidulate si bineinteles orice fel de paste fainoase, produse de patiserie sau dulciuri.
 
 
2. Perioada de slabire propriu-zisa presupune arderea grasimilor intr-un mod rapid, mai ales ca organismul a fost supus unui regim soc. Regimul alimentar pentru aceasta perioada este mai putin strict decat in perioada de inductie si consta in marirea cantitatii de carbohidrati, insa nu foarte mult, doar cu 10 g in plus.
 
3. Perioada de obisnuire a corpului cu noua greutate presupune adaugarea in regimul alimentar a inca 10 grame de carbohidrati. Etapa a 3-a incepe de obicei in momentul in care mai sunt doar 4-5 kilograme de dat jos pana la greutatea dorita.
 
4. Mentinerea greutatii consta intr-un regim alimentar pe viata sarac in carbohidrati, adica maxim 90 g pe zi. Ceea ce este cam greu. 
 
Dieta Atkins este o dieta destul de controversata, deoarece ea duce la slabirea organismului, ameteala, oboseala, crampe musculare, constipatie sau diaree, insomnii, slabirea rezistentei oaselor si creste predispozitia catre bolile de inima. De asemenea, acest regim nu este recomandat daca se iau anticonceptionale. Ironia face ca Atkins, care a elaborat aceasta metoda, sa devina obez si sa moara in urma unui atac de cord, circuland zvonul ca a murit din cauza propriei diete, lucru care demonstreaza ca aceasta dieta nu este tocmai usor de tinut si poate avea efecte secundare majore.
 
Exista insa si foarte multe argumente care sustin aceasta dieta, considerandu-se ca ea este inofensiva atata vreme cat nu se exagereaza cu reducerea carbohidratilor si nu se prelungeste perioada de inductie mai mult de doua saptamani.
 
Conform unor studii intreprinse de diversi medici s-a aratat ca aceasta dieta regleaza nivelul de glucoza din sange si nivelul de colesterol din organism.
 
Dieta a fost tinuta cu succes de diverse vedete de la Hollywood, Brad Pitt, Jennifer Aniston, Renee Zellweger, Matthew Perry si altii, insa dupa ce au aparut aceste controverse, vedetele s-au orientat catre alte diete, bazate in primul rand pe alimente naturale.