Dieta anti-imbatranire

Dieta anti-imbatranire

Acesta este motivul pentru care persoanele care doresc sa-si mentina aspectul sanatos si juvenil confera o importanta crescuta aspectului tenului si cheltuiesc anual milioane de euro in cosmetice de ultima generatie, fara a lua in considerare, insa, ca tratamentul extern este inutil fara cel de la nivelul celular. 

Expertii calculeaza ca 80% din semnele imbatranirii dupa 35 de ani se datoreaza stilului de viata adoptat si nu trecerii timpului. Tenul reflecta cat ne-am protejat de razele ultraviolete, daca am avut o dieta bogata in vitamine, mierale, aminoacizi, enzime sau alti oligoelementi, daca am baut suficienta apa plata zilnic, daca ne-am supus substantelor toxice ale tigarilor si daca am facut excese de cafea, alcool sau medicamente.  

Cativa dintre nutrientii necesari pentru mentinerea aspectului tanar al pielii sunt zincul, care actioneaza asupra colagenului de la nivelul tesutului conjunctiv si subcutanat, vitamina A, care are efecte benefice asupra pielii si mucoaselor si vitamina C, care produce si mentine colagenul atat de necesar pentru elasticitatea pielii. Un alt element important in activitatea celulara este coenzima Q10, prezenta in tratamentele antiimbatranire, datorita efectullui sau rapid de reducere a adancimii riduilor prin stimularea activitatii celulare. 

Principalele probleme actuale ale femeii moderne in ceea ce privete aspectul pielii sunt zonele mai intunecate, petele aparute in urma expunerii indelungate la radiatiile solare, care duc la un disconfort estetic sau chiar la depresii. Acest exces de melanina care conduce la o hiperpigmentare localizata nu poate fi acoperit cu machiaj si de obicei apare in jurul buzelor si pe frunte. Experti in medicina antiaging recomanda detoxifierea hepatica si alimentatia bogata in antioxidanti, insistand inca o data asupra vitaminei C. 

Modelul de regim alimentar oferit de Dietetik pentru recapatarea luminozitatii tenului si pierderea kilogramelor in plus, cuprinde o alimentatie bogata in antioxidanti, bazata pe consumul de fructe, legume, ulei de masline si peste. Astfel, o saptamana de dieta antiimbatranire va fi compus din urmatoarele elemente: 

Mic dejun, ora 11 si ora 17 la alegere intre: ceai verde, iaurt degresat cu capsuni, mure, zmeura sau stafide, cereale integrale cu fructe uscate si lapte degresat, struguri, prune. 

Masa de pranz la alegere intre: spanac la tigaie cu stafide, sardine, somon sau ton la gratar sau “a la papillote”, fasole verde fiarta cu ton in conserva, salata de andive cu pere si nuci, calamari prajiti cu usturoi si patrunjel, salata verde cu rosii si morcovi rasi, brocoli sau conopida, crema de dovlecei, frigarui de pui cu legume, mancare de fasole boabe, carne de vaca slaba cu garnitura de cartof copt. 

Cina: supa de legume fara smantana, mancare de mazare, peste cu ardei copti, scoici fierte in abur, carpaccio de vita cu rucula si rosii cherry, omleta de spanac, salata de vinete, humus, salata de varza cu avocado, sfecla, mango si nuci.