Despre somnul de dupa-amiaza

|Oana Dorobantu |
Despre somnul de dupa-amiaza

Cand eram mica, bunicii ma obligau sa dorm pe zi. Ei isi faceau siesta pe dupa-amiaza, dupa care se trezeau gata de a doua jumatate a zilei, iar eu stateam in pat cu ochii tintiti in tavan si cu un refuz vehement de a adormi. Daca reuseam totusi sa adorm pe zi, noaptea ma perpeleam pe toate partile si-mi ratam buna parte din somnul nocturn de frumusete.

Bunicii mei chiar de nu stiau de ce ma obligau si pe mine sa trag un pui de somn pe zi, observasera totusi ceva. De ani de zile, daca esti prins cu un ochi inchis in timpul zilei, este considerat un semn de lene, slabiciune sau imbatranire.

Dar lucrurile stau altfel. Cercetarea din ultimii ani demonstreaza contrariul, intrucat s-a demonstrat ca o ora de somn ne pastreaza alerti timp de 10 ore, iar puiul de somn NASA de 26 de minute pe care il obisnuiesc pilotii le sporeste productivitatea cu pana la 34%. Un studiu Harvard publicat in 2008 arata ca un pui de somn de 45 de minute ne imbunatateste capacitatea de invatare si memorare. Cu toate argumentele astea, hai sa invatam cum sa ne facem siesta!

 

Majoritatea mamiferelor dorm in perioade scurte de timp, iar asta se numeste somn polifazic. Chiar daca oamenii au reusit sa-si programeze ceasul biologic pentru o perioada mai lunga de odihna, realitatea naturii nu ne depaseste, iar perioada de oboseala de dupa-amiaza o simtim oricum. In felul asta, studiile arata ca intre orele 13:00 si 15:00 ar fi intervalul ideal pentru un pui de somn.

Regula asta nu este insa una de aur. Cel mai bine este sa iti determini cronotipul, anume daca esti capabil sa adormi pana la 10 seara si sa te trezesti pe la 6am (ora de siesta: 13-15:00) SAU daca esti o pasare de noapte care nu adoarme inainte de 12 si nu se trezeste inainte de 9 dimineata (caz in care ora de siesta ideala devine 14:30-15:00).

 

Tipuri de siesta:

Somnul de pisica dureaza 20 de minute, perioada in care se sporeste vigilenta, se imbunatateste starea si ne ascut functiile loco-motorii. Bea o cana de cafea inainte sa te culci. Ceafeaua isi face efectul in 20-30 de minute, asadar o vei simti fix cand te trezesti.

Puiul de somn de 45 de minute. Daca trebuie sa-ti revii repede, limiteaza-ti siesta la doar jumatate dintr-un ciclu REM, adica 45 de minute. Daca treci peste intervalul asta, intri in inertie de somn si poti fi dezorinetat. Asa ca atentie mare la perioda asta.

Siesta completa de 90 de minute, fix cat dureaza un ciclul REM este cel mai potrivit. Daca te simti lipsit de somn, siesta asta iti reda energia de care ai nevoie si vei fi mai apt de a da peste cap toate sarcinile. 

Cand te pui la culcarea de dupa-amiaza, tine minte ca ai nevoie de un mediu relaxant si comod, intunecat si in care te simti sigur. Nu uita sa-ti pui alarma de trezire si ca trebuie sa te relaxezi ca sa adormi. Este important sa te simti bine si relaxat, altfel somnul de dupa-amiaza nici nu-si mai are scopul.

Distribuie articolul pe: