Despre masline

Despre masline

Despre masline se poate spune ca sunt unul din darurile pe care care zeii le-au facut oamenilor. Maslina este un fruct, iar diferenta de culoare este data de cat de coapta a fost aceasta in momentul in care a fost culeasa. Maslinul, unul din copacii despre care se vorbeste in Biblie alaturi de smochin si mar, este originar din Asia Mica, dar se gaseste in tot bazinul mediteranean, de unde s-a raspandit in America Centrala si America de Sud, dar si in Africa de Sud si Australia. Fructul maslinului, maslina este unul dintre cele mai nutritive din toate cate exista si a fost folosit de oameni atat pentru mancat, cat si in medicina, din vremurile cele mai indepartate. Egipteni, fenicieni, greci si romani, cunosteau si uleiul de masline, si faptul ca era bun la toate.

      

Maslinul este un copac mic, mereu verde inrudit cu liliacul si iasomia. Maslinele nu pot fi mancare direct din copac, pentru ca sunt amare, chiar si atunci cand sunt coapte, astfel ca trebuie supuse unui proces de prelucrare care depinde la soi la soi.

Maslinele sunt foarte bogate in fier, circa 100 de grame avand 20 la suta din doza zilnica recomandata, sunt o pretioasa sursa de vitamina E, fibre si cupru. In 100 de grame de masline sunt circa 140 de calorii, astfel ca ideea ca maslinele ingrasa este oarecum exagerata, acestea putand fi incluse in dietele pentru scaderea in greutate. Maslinele sunt o sursa extrem de valoroasa de grasimi  monosaturate, care fac din acestea un aliment pretios in combaterea afectiunilor cardiace.

Vitamina E este unul dintre cel mai puternici antioxidanti, astfel ca a manca masline sau a consuma ulei de masline este echivalentul unui medicament care combate afectiunile cardiovasculare si procesele de imbatranire celulara ca urmare a actiunii radicalilor liberi. Maslinele sunt un aliat pretios pentru un sistem digestiv sanatos, pe de o parte ca urmare a fibrelor pe care le contin, pe de alta ca urmare a antioxidantilor si a altor fitonutrienti specifici care exista in masline si in uleiul de masline.

Din masline, prin procese de presare se extrage unul din cele mai sanatoase si des folosite uleiuri vegetale. Mai putini sunt cei care stiu ca intre uleiul de masline si vin exista o serie de asemanari, uleiul fiind caracterizat prin buchet si culoare specifica, dar si o serie de particularitati care variaza in functie de soi si de regiunea in care cresc plantatiile de maslini. Uleiul extra-virgin de masline este cel mai digestibil dintre grasimile comestibile, intervine in asimilarea vitaminelor A, D si K si contine, ca si maslinele, uleiuri esentiale care nu pot fi produse de corpul nostru si ajuta la buna functionare a bilei, ficatului si intestinelor, in plus avand efecte pozitive asupra nivelului colesterolului din sange in sensul reglarii nivelului acestuia.

Despre masline se mai poate spune ca au un puternic efect antiinflamator, ceea ce le face eficiente in combaterea si ameliorarea simptomelor in asm, afectiuni reumatismale si artrita, scrie WH Food.

Toate acestea sunt doar franturi din ceea ce se poate spune despre masline, dar reprezinta motive suficiente pentru a manca masline, in fiecare zi.