De ce sunt oamenii violenti

|Andreea Pietrosel |
De ce sunt oamenii violenti

Oamenii se nasc infractori din cauza genelor sau devin infractori in urma unor evenimente din copilarie? Aceasta dezbatere a fost relansata cu ajutorul unui nou studiu despre doua mutatii genetice, care se gasesc "cu o frecventa considerabil mai mare" in randul delincventilor violenti.

De ce sunt oamenii violenti? Comunitatea stiintifica era impartita pana acum in doua tabere: cercetatorii care cred ca omul are violenta in gene si cei care afirma ca de vina sunt anumite circumstante si educatia primita in copilarie.

Doua mutatii genetice, identificate recent de oamenii de stiinta au fost asociate cu dezvoltarea comportamentelor infractionale violente, potrivit unui studiu publicat in revista Molecular Psychiatry, informeaza AFP.

Studiul a fost realizat pe un esantion de aproape opt sute de finlandezi, incarcerati pentru infractiuni violente si delicte lipsite de violenta.

Cercetarea arata ca in comparatie cu populatia generala, cele doua gene mutante ar fi "asociate unor comportamente extrem de violente".

Savantii europeni si americani care au realizat studiul spun ca au tinut cont si de factorii de mediu: antecedente privind abuzurile de substante (droguri, alcool), personalitate antisociala si maltratari suferite in copilarie. Acesti factori nu au modificat insa rezultatul final.

Oamenii de stiinta atrag insa atentia ca studiul nu trebuie privit ca o Biblie. Studiul nu a fost conceput pentru a explica impactul variatiilor genetice si, potrivit autorilor, numeroase alte gene ar putea juca un rol important, direct sau indirect.

Cele doua versiuni de gene mutante sunt "mai degraba obisnuite", intrucat aproximativ un individ din cinci este purtator, iar cei mai multi dintre purtatori nu vor comite niciodata violuri, agresiuni fizice si crime.

Autorii studiului spun ca aceste rezultate nu ar trebui totusi sa schimbe parerea pe care oamenii o au despre responsabilitatea penala.

Alti cercetatori sunt sceptici vizavi de predispozitia genetica a oamenilor pentru violenta. Contributia acestor gene intervine doar in ceea ce priveste 5-10% din riscul ca un individ sa devina foarte violent, considera John Stein, profesor emerit la Universitatea Oxford.

Tinand cont de caracterul extrem de raspandit al acestor gene, "sa vorbesti despre «genele violentei» ar reprezenta o exagerare uriasa", spune la randul sau profesorul de stiinte neuronale Jan Schnupp de la Universitatea Oxford.

Aceste rezultate trebuie reproduse in alte tari, pentru a confirma ca ele nu apar din specificitatile genetice ale populatiei finlandeze.

Distribuie articolul pe: