De ce sa renunti la painea alba

De ce sa renunti la painea alba

Daca te-ai horatat sa adopti un regim de viata sanatos si sa nu iesi din cuvantul nutritionistilor, mare atentie la paine! Nu la orice fel de paine, doar la cea alba. Deliciul acoperit de coaja crocanta se afla pe lista neagra a nutritionistilor. Expertii pun pe seama ei kilogramele pe care le avem in plus.

Afla de pe Dietetik cate E-uri sunt in painea ta.

Cand tin cura, intotdeauna mi-e cel mai dor de painea alba. Atat de dor incat as fi in stare sa scad din alta parte calorii, numai sa gust o felie. Capriciul cu pricina ascunde insa multe pericole. O arata studiile publicate la Congresul European despre Obezitate, care a avut loc recent la Sofia.



De ce te ingrasi cand mananci doar paine alba

Cercetatorii au observat cu atentie timp de 5 ani 9200 de spanioli, proaspat absolventi de liceu. Cei care au mancat doar paine alba si savurau 2-3 felii de paine pe zi, aveau sanse mai mari cu 40% sa ajunga supraponderali sau obezi, comparativ cu cei care alternau painea alba cu cea din cereale integrale.

O felie de paine alba contine 13,6 grame de carbohidrati. Unde sunt carbohidratii rai? In absolut toate produsele din faina alba, de la paine alba, croissante, fidea, taitei, paste, covrigei, produse de patiserie, pana la pizza si prajituri. Acestea nu sunt deloc nutritive, doar iti burdusesc stomacul si aduc kilograme in plus. Mai mult, se digera greu si incetinesc metabolismul.

La scara industriala, faina se albeste cu o substanta chimica: – alloxan – care nu e altceva decat un agent de inalbire, ceva similar cu Ace. Acest compus distruge celulele beta din pancreas, fiind una din cauzele diabetului de tip II. Intr-un final, unii producatori “imbogatesc” faina cu vitamine sintetice.

Nu cred ca stiati ca faina alba creste indicele glicemic de parca ar fi zahar rafinat. Unii specialisti spun ca predispozitia la infectii ale tractului digestiv este o consecinta a consumului de faina alba. Pe langa asta, mai e si greu de mestecat, afecteaza sistemul digestiv si e foarte saraca in fibre. Practic, are valoare nutritiva foarte mica. 

E clar ca mancarea romaneasca te ingrasa. Afla cum si cat.

Alternative sanatoase la painea din faina alba

Painea din faina de secara sau painea uscata de secara sunt mai sanatoase decat clasica paine alba, din faina procesata. Ambele alimente sunt o sursa importanta de fibre si sunt sarace in gluten. Prin urmare, reprezinta un substituent extraordinar pentru grau.