De ce e atat de greu sa ramanem slabi?

De ce e atat de greu sa ramanem slabi?

Nutritionistii sunt de parere ca nu este foarte greu sa slabesti, atunci cand iti propui asta. Mai ales daca urmezi o dieta drastica, poti pierde cateva kilograme intr-o saptamana sau doua, in special datorita eliminarii excesului de apa din organism.  Ceea ce este greu insa, este sa reusesti sa-ti pastrezi greutatea ideala in timp. De aceea, mai mult de 85% dintre cei care au reusit sa slabeasca, se ingrasa la loc dupa un timp.

Secretul conta in a face din dieta si activitate fizica un mod de viata permanent. Din pacate, multi dintre cei care au tinut dieta, dupa maxim 6-9 luni de zile ajung la acea oboseala comportamentala si se reintorc la vechile obiceiuri.
 
Si pentru a face lucrurile si mai dificile, organismul are tendinta de a se apara de acest proces de pierdere a grasimii corporale – o trasatura evolutiva care i-a ajutat pe oamenii din secolele trecute sa supravietuiasca atunci cand mancarea se gasea foarte rar.
 
Acest lucru declanseaza o serie de schimbari metabolice prin intermediul carora organismul compenseaza prin reducerea ratei metabolice si conservarea energiei (acest lucru inseamna arderea a mai putine grasimi si calorii) si cresterea senzatiei de foame (de obicei pentru alimente bogate in grasimi).
 
Aceste adaptari apar in special in cazul oamenilor care au suferit de obezitate sau care sunt programati genetic sa aiba un metabolism cumpatat.

Ce e de facut?
 
Pentru foarte multe persoane, o modalitate ce ajuta la contracararea unor astfel de factori biologici care limiteaza pierderea in greutate este sa sporeasca numarul exercitiilor fizice.
 
Iata ceva ce functioneaza. O regula foarte dura spune ca ai nevoie de un deficit de 3500 de calorii (prin a manca mai putin si a face mai mult sport, sau ambele) pentru a pierde aproximatriv o jumatate de kilogram. Insa nu este o problema legata de o aritmetica simpla. Organismul se va adapta la deficitul de calorii si la procesul de pierdere in greutate in special prin scaderea ratei metabolice si adoptarea unui comportament care sa presupuna un consum cat mai mic de energie. In acest caz, dupa ce ai slabit prima jumatate de kilogram, s-ar putea sa ai nevoie de mai mult de un deficit de 3500 de calorii pentru a pierde urmatoarele 500 de grame.
 
Si, deoarece organismul uman este foarte inteligent si se poate adapta la orice, intotdeuna va trebui sa consumi mai putine calorii decat ai avut nevoie atunci cand te-ai apucat de slabit pentru a te mentine la greutatea ideala.