Daciana Sarbu-alimentatia sanatoasa este o regula sfanta

Daciana Sarbu-alimentatia sanatoasa este o regula sfanta

Dietetik: Cum va mentineti in forma? Faceti sport, nu consumati unele mancaruri, evitati anumite combinatii alimentare? Care sunt regulile dupa care va bazati intr-o alimentatie sanatoasa? 

 
Daciana Sarbu: Alimentatia sanatoasa este o regula sfanta nu numai pentru a fi in forma, ci mai ales pentru a avea grija de propriul organism. De altfel, ca europarlamentar, fac parte din Comisia de Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara si am insistat mult, pe parcursul ultimului an, asupra temelor de nutritie. Cred ca inca se acorda o atentie redusa, inclusiv in legislatia europeana, nutritiei si bolilor generate de alimentatia nesanatoasa. Cat despre Romania, vorbim mult prea putin despre ravagiile facute de hrana nepotrivita asupra organismului. Cei mai multi romani inca nu sunt constienti de aceste pericole, si sunt atatia copii care cresc obisnuindu-se cu dulciurile, cartofii prajiti si sucurile colorate ca parte integranta a dietei lor. Imi doresc sa comunicam mai mult despre aceasta amenintare, si ma bucur ca site-uri precum dietetik.ro vorbesc despre aceste lucruri.

 

Inchizand paranteza, regulile dupa care ma ghidez sunt foarte simple: evit grasimile, sarea si zaharul in exces, precum si alimentele procesate. Nu urmez niciodata diete drastice – de fapt, nici nu pot vorbi despre o “dieta”, cat mai degraba de un regim de viata echilibrat. Iar fructele si legumele proaspete, romanesti si obtinute prin metode cat mai naturale (bio, daca se poate) joaca intotdeauna rolul principal.

 
D: Cum v-a schimbat viata aducerea pe lume a bebelusului? Ati fost drastica in privinta portiilor cu mancare, ati facut mai mult sport pentru a va recapata silueta? 


 
DS: Sportul a jucat un rol, intr-adevar, dar cred ca la “echilibrarea” foarte rapida a contribuit si faptul ca m-am intors in activitate, la Parlamentul European, foarte repede dupa nasterea fetitei mele. In plus, au fost destule nopti nedormite, toate grijile si suspansul din primele luni de viata ale copilului – orice mamica stie foarte bine la ce ma refer.

 
D: Ce va place sa gatiti cel mai mult? Dar, mancaruri care va displac? Care sunt acelea? 

 
DS: Imi place mult sa gatesc, iar daca pot folosi ingrediente “obtinute” din gradina noastra, e cu atat mai frumos. Prefer sa gatesc mancaruri despre care stiu sigur ca-i vor face placere Irinei, si nimic nu e mai placut decat s-o privesc savurandu-le. Din fericire, adora pestele si s-a imprietenit destul de bine cu legumele. Imi displace tot ce presupune folosirea in exces a grasimilor, carnea de porc sau preparate in care nu mai regasesti, la final, aroma distincta a ingredientelor proaspete. Gatitul trebuie sa puna in valoare tot ce e mai special in aroma fiecarui ingredient.

 

"Admir bucatarii “cu constiinta”. "

 
D: Tot mai multi bucatari romani devin fani Jamie Oliver. Aveti vreun bucatar preferat? Cine sau ce va inspira cand gatiti? 

 
DS: Il admir pe Jamie Oliver, din mai multe motive. Imi place stilul lui de gatit nepretentios, aproape improvizat uneori, dar intotdeauna fidel obsesiei pentru prospetime si naturalete. Apoi, il mai admir pentru curajul de a porni o campanie impotriva alimentatiei nesanatoase intr-o perioada cand subiectul nu prea exista pe agenda publica. In Marea Britanie si apoi in Europa, a deschis ochii multor oameni vorbindu-le pe intelesul lor si spunandu-le niste adevaruri simple, dar foarte clare. Prin eforturile lui, prin perseverenta lui, a reusit sa aduca aceasta tema in discutia noastra, a tuturor – inclusiv a unor oameni care altfel nu ar fi fost atenti sau preocupati de dieta sau alimentatie.

 

Admir bucatarii “cu constiinta”. Fiindca modul cum producem hrana s-a schimbat si fiindca, in acest proces, avem un impact atat de mare asupra mediului, felul in care ne hranim contribuie tot mai mult la starea de sanatate a organismului. De aceea au aparut, in ultimii ani, tot mai multi “celebrity chefs” care se implica si vor sa transmita si un mesaj celor care ii urmaresc si ii apreciaza. Am constatat de exemplu o asemenea initiativa atunci cand s-a discutat, in plan european, despre perspectiva interzicerii pescuitului de ton rosu, o specie amenintata cu disparitia; desi e o delicatesa care le incununa meniurile, multi bucatari faimosi au ales sa nu mai gateasca ton, din respect pentru mediu.

 

Jamie Oliver ne invata sa cautam mereu ingrediente simple, sa alegem produsele locale si de sezon, care se gasesc la piata si nu la sectiunea “exotica” de la supermarket. Astfel de oameni inteleg ca, alaturi de munca lor, sa ne transmita si un mesaj, despre cat de importante sunt alegerile pe care le facem in privinta alimentatiei, iar asemenea gesturi conteaza. Cu cat intelegem mai clar ca suntem (si) ceea ce mancam, avem sansa de a deveni mai sanatosi.


‘Irina este marea bucurie a vietii noastre, munca de europarlamentar e frumoasa, iar momentele in familie sunt “recompensa” pentru toate drumurile lungi si obositoare.’

 

D: Intuiesc ca nu este deloc usor sa fiti totodata mama, sotie si om politic. Si totusi, cum reusiti sa "jonglati" cu stresul, sa impacati cu brio cele trei roluri, din viata de zi cu zi?

 

DS: Irina este marea bucurie a vietii noastre, munca de europarlamentar e frumoasa, iar momentele in familie sunt “recompensa” pentru toate drumurile lungi si obositoare. Cred ca toate aceste elemente se echilibreaza de la sine, mai ales ca toate contin micile lor victorii – fie ca e vorba de o poezie noua invatata de Irina sau de un amendament la care tineam mult si care a fost votat in PE. Timpul, nu stresul este marele inamic, dar in fiecare zi invat cum sa-l impart mai bine.

sursa foto: