Cuprul

Cuprul

Proprietatile de baza ale cuprului

Cuprul este prezent in fiecare tesut al organismului. Cea mai mare concentratie se regaseste in ficat, iar cantitati mai mici si in creier, inima, rinichi si muschi. Ce face insa concret cuprul pentru sanatatea noastra? Iata cele mai importante functii:

  • Ajuta organismul sa utilizeze fierul din sange;
  • Reduce actiunea radicalilor liberi asupra tesuturilor;
  • Mentine sanatatea oaselor;
  • Ajuta la producerea unui pigment vital, melanina;
  • Ajuta la functionarea optima a glandei tiroide;

Care sunt simptomele transmise de organism si care pot reprezenta o lipsa de cupru in organism? Iata cele mai comune simptome:

  • Anemie;
  • Vase de sange care sunt subtiri si se sparg usor, in special sub piele;
  • Dureri ale oaselor si ale incheieturilor;
  • Colesterol rau, de tipul LDL, ridicat, si colesterol bun, HDL, scazut;
  • Infectii frecvente;
  • Pierderea parului sau albirea pielii;
  • Oboseala cronica;
  • Respiratie grea si batai iregulate ale inimii.

Mai trebuie spus ca buna functionare a stomacului este vitala pentru ca extragerea cuprului din alimente sa aiba loc eficient. Aciditatea stomacului trebuie sa se incadreze in limitele normale pentru ca procesul de extractie sa aiba loc. De aceea, persoanele care sufera de hipoclorhidrie, adica diminuarea secretiei acidului gastric, au in mod constant sanse de a dobandi deficiente de cupru.

Apoi, fiindca zincul poate interfera cu cuprul, in special in intestinul subtire, persoanele care folosesc suplimente recomandate de zinc pot capata in timp o deficienta de cupru in organism.

Vorbind despre avantaje, iata si lista afectiunilor sau bolilor care pot fi prevenite sau scazute ca impact in urma consumului de alimente cu cupru:

  • Alergiile;
  • Chelia;
  • SIDA;
  • Leucemia;
  • Osteoporoza;
  • Ulcerul stomacal;
  • Artrita reumatoidala.

Si o curiozitate: stiati ca pastilele anticonceptionale cresc absorbtia cuprului din alimente?

 

Este cuprul toxic?

In ultimii ani cercetatorii au fost mai preocupati despre toxicitatea cuprului decat despre deficientele de cupru din organism. O explicatie simpla este legata de faptul ca in epoca moderna, tot mai multe instalatii de transport a apei potabile sunt facute din cupru decat din metale galvanizate. Prin urmare, este posibil ca uneori apa potabila sa fie plina de mai mult cupru decat are organismul nevoie. Si acest lucru duce la dureri abdominale, crampe, diaree dar si la afectarea ficatului.

 

In ce alimente gasim cupru cel mai des?

Cea mai mare concentratie de cupru poate fi gasita in ficatul de vitel, in ciupercile obisnuite, in gulii si in stridii. Urmatorul nivel de alimente este rezervat celor cu o concentratie mai scazuta, dar totusi ridicata, cum ar fi spanacul, semintele de susan, sparanghelul, vinetele, dovleceii.

In fine, o sursa buna de cupru mai este regasita si in rosii, frunzele de menta, semintele de floarea soarelui, ghimbir, orz, soia si cartofi.

 

Cum afecteaza gatitul cantitatea de cupru?

Nu numai conductele de cupru pot spori cantitatea de cupru din apa pe care o bem, ci si vasele de cupru pe care le folosim in bucatarie. De aceea, daca doriti sa va procurati vase de cupru, acestea trebuie sa fie de calitate ridicata, care sa nu permita eroziunea vasului si scurgerea de cupru in mancare.

Apoi, trebuie sa fiti atenti la mancarurile care necesita timp indelungat de gatire, fiindca aceasta metoda poate duce la diminuarea cantitatii de cupru din alimentele folosite. De exemplu, fasolea gatita indelungat isi pierde jumatate din continutul de cupru. Procesarea graului integral duce la pierderea a 70% din cantitatea de cupru – iata inca un motiv pentru care este atat de recomandata folosirea produselor fainoase din faina integrala.

 

In fine, in prezent, multe vegetale naturale au un continut mai scazut de cupru decat cele de acum 100 sau 150 de ani, asta insa datorita faptului ca pamantul este in multe locuri saracit de cupru in urma extractiilor industriale.

Concluzie: Incluse in categoria ingredientelor pe care nu le vedem si nu le mirosim niciodata, mineralele de tipul cuprului sunt insa extrem de vitale. Capabil sa asigure functii de baza pentru organism, cuprul este atat de important incat este indicat sa consultam, macar o data la 2 ani, un medic nutritionist, si sa facem analize complexe, astfel incat sa sesizam din timp lipsa unui astfel de minereu complet. Fiindca fara cupru sanatatea noastra este in mare pericol.