Cum transformi un om obisnuit in monstru

|Andreea Pietrosel |
Cum transformi un om obisnuit in monstru

Nu e un neadevar. Oamenii obisnuiti se pot transforma in veritabili calai daca adera pur si simplu la o cauza, deci fara sa existe o presiune a autoritatii. Este concluzia unui studiu care aduce noi clarificari asupra asa numitei "banalitati a raului".

Studiul este facut pentru a aprofunda celebrele experimente din anii ’60, realizate de psihologul american, Stanley Milgram. In cadrul acestora participantii trebuiau sa aplice socuri electrice puternice unei persoane necunoscute.

Concluzia de atunci a fost ca oricine poate deveni o persoana care comite atrocitati, cu conditia sa asculte orbeste de o persoana autoritara.

Bazandu-se pe aceasta concluzie, teoria a oferit o explicatie ideala pentru participarea unor persoane obisnuite, sensibile si cultivate, la atrocitatile Holocaustului.

Interpretarea este insa contestata in prezent. Un alt psiholog, Alex Haslam, profesor la Universitatea Queensland din Australia a pus sub semnul intrebarii ideea ca ar exista persoane devenite "oarbe" din cauza obedientei lor si care ar renunţa la morala lor, pentru a deveni automat ascultatoare.

"Cu cat citim si colectam mai multe informatii, cu atat gasim mai putine dovezi in favoarea notiunii de «banalitate a raului» si a ideii de participanti transformati in zombie ascultatori, care nu stiu ce fac", explica specialistul.

Experimentul Stanley Milgram

Participantii la experimentele realizate in anii ’60 la Universitatea Yale din Statele Unite erau persoane platite, provenind din populatia generala americana. Ele au fost convinse sa participe la un important experiment stiintific despre procesul de invatare.

Pe raspunderea unui sef de grupa, participantii trebuiau sa aplice socuri electrice, uneori foarte puternice, unei terte persoane, pentru a o face sa invete liste de cuvinte.Acea persoana era un actor legat de un fals scaun electric si care trebuia sa simuleze durerea. Participantii la experiment nu cunosteau insa acest detaliu.

Cercetatorii au studiat arhivele de la Universitatea Yale, cautand comentariile lasate de participanti. Odata incheiat experimentul, adevarata natura a acestuia si caracterul fals al socurilor electrice erau dezvaluite participanţilor.

Organizatorii le-au cerut sa isi prezinte impresiile, iar doua treimi dintre ei au acceptat sa faca acest lucru. Foarte putini au spus ca le-a fost greu in timpul experimentului, cei mai multi vorbind despre o experienţă pozitivă.

Noile cercetari arata insa ca participantii nu au devenit ascultatori, renuntand la constiinta lor, in fata ordinelor primite de la un lider, ci au aplicat in deplina cunostinta de cauza socuri electrice din ce in ce mai puternice, in numele unei cauze stiintifice, pe care o considerau superioara.

Savanţii cred ca oamenii sunt capabili sa comita atrocitati nu pentru ca nu ar mai gandi, ci pentru ca sunt convinsi ca "acela este lucrul corect de facut".

 

 

 

Distribuie articolul pe: