Cum stai cu calciul?

Cum stai cu calciul?

Omul are nevoie permanet de calciu, indiferent de varsta. Medicii recomanda 600 de miligrame pentru copii, 900 de grame pentru adult, 1200 pentru femeile insarcinate si pentru persoanele trecute de 65 de ani, pentru a compensa problemele de asimilatie si pentru a combate osteoporoza.

 

Circa 99% din cantitatea de calciu este stocata la nivelul oaselor si dintilor, iar 1% se afla in circulatie in sange si tesuturi. Calciul este mineralul care contribuie in principal la realizarea structurii osoase, dar are si roluri foarte importante in metabolism.

 

Calciul este cel care activeaza unele enzime din organism, contribuie fundamental la coagularea sangelui, mentine permeabilitatea membranei celulare, si este fundamental necesar in transmiterea impulsurilor nervoase, reglarea tensiunii arteriale si la absorbtia viteminei B12.

 

De unde il iei?
Alimentele cele mai bogate in calciu sunt produsele lactate si, evident laptele. Spre exemplu un iaurt mic poate aduce 150 de miligrame de calciu in organism. Nu este nevoie sa stai cu carnetelul in mana si sa socotesti cantitatile de calciu din fiecare lucru pe care il mananci. Trebuie sa sti ca regula de aur spune ca ai nevoie de trei produse lactate diferite daca se poate, in fiecare zi.


Exista calciu si in legume si fructe, in medie 40 de miligrame la fiecare 100 de grame de fructe sau legume. Vegetalele cele mai bogate in calciu sunt bananele, varza, broccoli, ciupercile si patrunjelul. Calciu exista si in oua, in carnea de peste si in apele minerale, motiv pentru care este recomandat sa citesti cu atentie eticheta apei minerale pe care o bei.