O cura de slabire se transforma de multe ori intr-o perioada stresanta, cu numarat calorii, foame continua, nevoie de dulce si pofte carora cu greu le putem face fata. Despre riscurile pe care le presupun dietele de slabire rapida, importanta combinarii alimentelor la masa si mentinerea unei stari psihice bune pe toata perioada dietei de slabire am intrebat-o mai multe pe Camelia Hoinarescu, specialist in Nutritie, membru al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara din Romania, maestru in arta culinara, cu o experienta de peste 10 ani in industria alimentara. Ce riscuri presupun dietele de slabire rapida? Recomanzi asemenea diete? Depinde de caz si de metoda aplicata. In general nu recomand pierderi accelerate in greutate pentru cei care au de eliminat cca 20-30 de kg. In cazurile de obezitate morbida, unde insasi greutatea reprezinta un factor care poate duce la deces, este nevoie de metode mai dure dar sub atenta indrumare si supraveghere. In general, nu recomand diete. Orice dieta are efect atat cat e tinuta. Reintoarcerea la vechile obiceiuri, la incheierea dietei, duce la recapatarea kilogramelor pierdute. Oricine poate slabi daca vrea. Dar prea putini raman unde au ajuns. Mentinerea presupune perseverenta. Practic, grija pentru ce mananci nu se termina niciodata. Ca si curatenia. Degeaba ai facut curatenie generala azi, daca nu o intretii permanent. Mizeria te va coplesi. Eu lucrez pe corectarea obiceiurilor si adaptarea alimentatiei fiecarui caz in parte. Plecand de la genom, tip de activitate, stare psihica, stare de sanatate, nivel de stres, etc. La final fiecare gaseste o cale proprie care nu mai e un regim sau o dieta, ci un stil de alimentatie. Un stil care poate fi urmat toata viata si care contine absolut toate categoriile alimentare (permise si de starea de sanatate, bineinteles. Cei mai multi ajung sa se vindece). Reinvatam ce inseamna o portie zilnica din orice. Cat de important e felul in care combinam alimentele la masa? Exista anumite asocieri alimentare nerecomandate in curele de slabire? Putem combina orice. Nu exista combinatie nociva pentru sanatate. Numai imaginatia ne poate limita. Insa trebuie sa avem grija sa echilibram ingredientele astfel incat sa nu transformam mancarea intr-o bomba calorica sau sa lipsim corpul de vitamine, enzime si minerale, elemente fara de care nu putem procesa corect proteinele, grasimile sau carbohidratii. Cu cantitatile si echilibrarea lor e mai greu :-). Eu nu recomand diete, deci a raspunde daca exista combinatii nepermise in timpul dietelor isi pierde sensul. Dar pot sa spun ca invit pe fiecare sa evite mancarurile prea sofisticate, care presupun ingrediente nenumarate sau timpi de pregatire lungi ori multe etape. Sunt de preferat mancarurile mai simple, in care poti sa simti aroma fiecarui ingredient, mai putin gatite (prepararea termica sa fie scurta sau doar suficient necesara acelui ingredient ca sa fie comestibil) in care se pastreaza o cantitate destul de mare de micronutrienti. E de preferat sa evitam combinarea surselor de proteina animala pentru ca in general mancam prea multe proteine sau combinarea a mai multor surse de carbohidrati (creste incarcarea calorica in ambele cazuri). Va dau un singur exemplu concret. Daca mancam 2 oua sau 2 oua cu 2 felii de sunca creierul inregistreaza acelasi lucru. Doar ca in al doilea caz cantitatea este mai mare din toate punctele de vedere. Putem alege doar un ou si o felie de sunca, numai ca s-ar putea sa para prea putin, ca perceptie vorbind. Si atunci preferam doar 2 oua completand cu legume langa. Sunca o pastram pentru o alta masa :-). Combinatia nu e neaparat nociva, dar aportul de nutrienti este prea mare pentru o singura “doza”. Cum reusim sa ne mentinem o stare psihica buna in timpul unei cure de slabire? De multe ori o cura de slabire inseamna si obsesia de a numara calorii, pofta nebuna de alimente nesanatoase, nemultumirea constanta fata de propriul corp, insomnii si, deseori, depresie. Primul pas este sa ne scoatem din cap ideea de cura. Sa ne gandim la schimbarea stilului de alimentatie. Asta se face treptat, in functie de ritmul si obisnuintele de la care pleaca fiecare. Se va face pe pasi. In plus, eu nu scot nici o categorie de alimente din alimentatie. Doar echilibrez, modific moduri de preparare, reduc treptat, ofer retete simple, rapide si foarte gustoase. Orice inlocuire are o solutie. Frustrarea vine din restrictii drastice. Fiecaruia ii prescriu doar atatea schimbari cate poate duce pe fiecare etapa. Ma adaptez fiecarui tip de personalitate. Explic foarte mult, astfel ca omul sa inteleaga exact de ce face una sau alta. Demontez mituri. In orice proces de schimbare, importanta e perseverenta. Sunt foarte putini care pot sa parcurga etapele schimbarii 100% corect. Chiar si cu abateri au rezultate si sunt mai fericiti. Pentru ca nu o abatere e problema daca a doua zi ai reluat programul. Ci renuntarea totala dupa abatere. Nu e o nenorocire daca intr-o zi stressanta ai mancat o jumatate de ciocolata. Nu mai mananci si maine, ci respecti programul gandindu-te cu bucurie cat de buna a fost ciocolata si ca iti va ajunge muuulte zile de aici ianinte. Ba chiar invit pe fiecare sa nu dezvolte sentimente de vinovatie pentru abateri, ci sa se bucure de ele si sa mearga mai departe incercand mai curand sa rareasca abaterile in timp, decat sa se cramponeze de un eveniment. Schimbarea trebuie sa fie un proces consimtit si evaluat corect, un proces facut cu bucurie, cu ingaduinta fata de propria persoana, cu rabdare si optimism. Cu totii avem momentele noastre de “pacat”. E firesc. A le transforma in obicei sau a ramane blocati psihic in ele e un pericol si nu “pacatul” in sine. Dietele restrictive, care exclud unele categorii alimentare si insista pe altele sunt gresite din punctul de vedere al sanatatii fizice si mentale. Chiar daca dau rezultate spectaculoase pe termen scurt. Echilibrarea alimentatiei aduce dupa sine disparitia depresiei, a starii de oboseala, a insomniilor, uneori dupa cateva zile, chiar daca nu s-a atins nici pe departe idealul sau scopul final. E mai complicat cand avem de-a face cu boli grave, unde restrictiile pot fi majore. Acolo insa intervin alte parghii de motivare, e vorba de o alta chimie celulara si uneori aceste cure terapeutice sunt finite, terminandu-se intr-o schema de alimentatie tot echilibrata si cu putinta de urmat. Pe Camelia Hoinarescu o gasiti si pe blogul ei, Dietator.ro. Citeste si INTERVIU Camelia Hoinarescu: Doar schimbarea alimentatiei nu reprezinta cheia spre sanatate.