A discuta despre detoxifiere a devenit o moda. O rezolvare a tuturor problemelor fara a sti, cei mai multi dintre noi, despre ce e vorba. OK! Detoxifiere inseamna eliminarea de toxine asa pe scurt. Dar ce fel de toxine? Care sunt sursele toxinelor si ce metode reale avem la indemana? Poate oricine sa faca detoxifiere? Cat timp dureaza o cura? Detoxifierea trebuie sa fie personalizata? Cand si cum e bine sa o aplicam? Iata o serie de intrebari la care ne propunem sa raspundem in randurile care urmeaza. Ce sunt toxinele? Orice element, nutrient, substanta chimica in exces poate deveni toxina chiar daca in anumite cantitati este indispensabila organismului. Pana si apa poate deveni toxica. Mineralele, proteinele in exces pot deveni toxice, absolut orice. Toxinele pot fi generate de organismul nostru prin procesele catabolice (de descompunere a elementelor nutritive pana la forme simple, asimilabile, sau a tesuturilor bolnave, batrane, care si-au pierdut functionalitatea, toxine generate de agenti patogeni, complexe circulante autoimune, hormoni in exces, elemente toxice acumulate in timp in tesuturi si puse la un moment dat in circulatie, metale grele provenite din lucrari dentare, etc) sau provenite din mediul extern (elemente chimice de sinteza ca arome, conservanti, emulgatori, substante continute in cosmetice sau detergenti, metale grele, pesticide, noxe, medicamente, xenoestrogeni, etc). Cum ne intoxicam? Nu numai prin ingestie de alimente. Toxine se gasesc da, in mancare, in apa, dar o mare parte este absorbita prin piele din mediul inconjurator, din produsele cosmetice inclusiv sapunuri, antiperspirante sau deodoranti, din banale creme hidratante uneori sau chiar din gelul antibacterian nelipsit din buzunarul unora, ori din servetelele umede. Da, si cele pentru bebelusi. O alta sursa este respiratia. Respiram un aer incarcat de gaze de esapament si de noxe industriale, de praf si agenti patogeni. Textilele sunt iar o sursa de noxe, fibrele sintetice elibereaza substante neprietenoase corpului nostru. Vasele si ambalajele de plastic, mobila de plastic, tot plasticul care ne inconjoara absolut peste tot este PRIMUL responsabil de dereglarile hormonale, mai ales la copii. Pentru ca substantele eliberate de “plastic” generic vorbind, imita incredibil de bine structura hormonilor estrogeni ducand, pe langa alti factori, la pubertate precoce la fete, la efeminarea baietilor si intarzierea pubertatii la ei, la modificari ale echilibrelor hormonale la adulti. Organismele au capacitatea de a se detoxifia, dar aceasta capacitate este limitata. Fiecare individ are o anumita capacitate de tolerare a gradului de intoxicare. Aceasta capacitate e diferita pentru fiecare toxina in parte si e diferita de la om la om, ne nastem cu ea. Supra-alimentarea si lipsa micronutrientilor din alimentatie (vitamine, minerale, enzime, fibre, pro si pre-biotice, fitoestrogeni, etc) duc la scaderea capacitatii individuale de detoxifiere. De aceea orice organism are nevoie periodic de “curatenie generala”. Chiar si cei care ar avea o dieta impecabila, tot au nevoie de a scapa de noxele provenite din atmosfera, aduse de ploile acide, etc. Incepand cu al II-lea Razboi Mondial, datorita exploziei industriale si avantului industriei alimentare si farmaceutice, intrarea din ce in ce mai adanc in era semipreparatelor si a alimentelor industrializate, a fortarii culturilor cu substante chimice si elemente contra daunatorilor, a patrunderii plasticului in vietile noastre si a obsesiei de a ne supra-alimenta, capacitatea noastra de a ne “curata” organismul e cu mult depasita. De aici si explozia de boli. Si am uitat sa pomenesc industria farmaceutica. Explozia de boli a dus la explozia de medicamente care pe langa efectul de suprimare al unor simptome lasa de multe ori altele in urma, impreuna cu o incarcatura toxica. Detoxul este o cura alimentara si mentala! Detoxul este o cura, alimentara si NU NUMAI, atentie! Se desfasoara pe perioade finite de timp si are grade diferite de dificultate. Fiecare dintre noi probabil ca a aplicat fara sa stie, macar o data o cura de detoxifiere. Pentru ca da, cel mai simplu si la indemana detox, fara contraindicatii si cel mai bland, este postul ortodox. Adica alimentatia vegana, cea fara carne, lapte, oua sau orice derivate ale acestora. POSTUL TINUT CORECT! De ce zic asta? Pentru ca postul are cateva componente de conduita si de alimentatie care trebuie respectate pentru a avea rezultatele asteptate. Sa incepem cu alimentatia. Postul, asa cum am zis este cel mai bland detox. De aceea, pentru a realiza o detoxifiere reala este necesara o perioada lunga de restrictii alimentare. Postul vegan sa-i zicem, din punct de vedere al continutului alimentar, este corect doar in anumite conditii. Bineinteles, alimentele sunt compuse doar din ingrediente de natura vegetala. Nu e insa suficient. Un post in care inlocuim carnea, branza, ouale cu – coca (paine, covrigi, patiserie de post, paste, cartofi prajiti, in general fainoase in exces), – in care apelam la semipreparate care imita mancaruri “de dulce” cum sunt pateurile vegetale de pe raft; cremvursti, chiftele, burgeri sau alte semipreparate de acest gen, maioneza vegetala (tot “de raft”), margarina ori smantana vegetala de cutie de carton sau diverse sortimente de “cascaval” sau branza vegetala (nu ma refer aici la tofu de calitate) ori buretei de soia din care se pot prepara snitele sau alte imitatii de carne sau orice alt preparat dubios de acest gen, – in care “sarim” in borcanul de dulceata ori de miere, combinand cu paine si margarina eventual sau ne rasfatam cu dulciuri de post ca sa ne tina de foame, – in care ne adapam cu sucuri “de raft” sau cu produse cu indulcitori artificiali, – in care prajim in ulei alimente, nu este un post adevarat si nu e un detox, ci poate fi o cura mai nociva decat alimentatia de dinainte. In post, dulcele nu prea are ce cauta. Ne bazam alimentatia pe legume si fructe, in cea mai mare parte crude. Pe leguminoase (linte, mazare, fasole, naut) si ciuperci, pe seminte crude (de dovleac, floarea soarelui, chia, susan, in, canepa, etc) si nuci crude (nuci romanesti, caju, alune, migdale, fistic, etc) ori fructe uscate. Painea alba este interzisa in postul vegan detox. Ea este inlocuita cu preparate din cereale integrale. Inainte de orice cura de detox vegan sau de alt fel, mai dur, ne pregatim mintea pentru echilibru. Starea negativa, furiile, gandurile negative, temerile, fricile sunt generatoare de dezechilibre hormonale si de mediatori chimici si impiedica sau intarzie mult procesul detox. Eliminam frica de foame si ideea ca daca nu mancam carne, branza, oua o sa ne fie foame si trebuie sa compensam mancand in exces altceva. Citeste continuarea pe pagina urmatoare. [next] Foamea tinuta sub control ne intareste si ne detoxifica Postul poate fi insotit la inceput de senzatia de foame. Dar foamea tinuta sub control nu a ucis pe nimeni, dimpotriva, ne intareste si ne detoxifica. Cura se incepe cu bucurie si cu incredere in reusita, pregatiti sa ne dominam corpul, pornirile, le anticipam si ne pregatim sa le facem fata. In detox reducem la minim cosmeticele “de balast” ca farduri, creme, uleiuri de corp artificiale, geluri de dus… Folosim doar sapunuri curate, de casa, fara parfumuri si chimicale. Daca se poate folosim ca deodorant solutie de bicarbonat. Sa ne schimbam hainele nu se poate si nici sa nu mai respiram ori sa ne schimbam vesela si obiectele din casa. Asa ca macar acolo unde putem actiona, sa o facem. Bineinteles ca pe perioada unei astfel de cure sunt interzise : tutunul, medicamentele (exceptie cele care mentin anumiti parametri in limite vitale), alcoolul, cafeaua, ceaiul negru, verde, galben sau alb ori orice ceai din comert ambalat la pliculete. Ca sa aiba efecte detoxifiante, un post vegan se tine cel putin 30 de zile. Dupa care se intretine cu minim 2 zile de regim vegan pe saptamana in permanenta. Detoxifierea trebuie adaptata la starea de sanatate a fiecarui individ Clientii mei beneficiaza de scheme de post vegan care le permite sa se adapteze oricarei situatii (la servici, in vizita, la restaurant, etc) cu putina imaginatie. Celor care nu doresc sa faca acest exercitiu creativ le dau un meniu pe 40 de zile cu descrierea fiecarei mese si retetele aferente fiecarui preparat. Chiar si acest banal post trebuie adaptat starii de sanatate al individului. Un post pentru o persoana cu ulcer sau gastrita nu va semana cu unul pentru o persoana sanatoasa, de exemplu. Postul vegan este singura treapta de detox care poate fi aplicata fara a fi urmarit neaparat de un specialist in conditiile in care stii ca esti sanatos si bineinteles, esti capabil sa-ti construiesti un meniu echilibrat tinand cont de cele de mai sus. Urmatoarele niveluri de detox necesita MACAR o anamneza amanuntita la un specialist cat si urmarirea si indrumarea acestuia pe toata perioada curei. Ideal este sa vi se faca o sedinta de diagnostic diferential bazat pe anamneza amanuntita, evaluarea tuturor functiilor organismului si parametrilor vitali si setarea unor parametri de control. Exista cazuri in care un detox poate fi fatal (in variantele mai dificile), aplicat fara discernamant. De exemplu, cei cu afectiuni renale trebuie sa fie precauti, cei cu unele afectiuni cardiace sau de metabolism ori alte sindromuri mai putin cunoscute publicului. Pentru ei exista solutii definite special. Curele de detox sau orice tentativa de a pierde in greutate sunt contraindicate in sarcina si alaptare. Oricum, copilul este un absorbant de toxine. Daca mai aplicam si o cura, el devine cosul mamei de gunoi. Inainte de planificarea oricarei sarcini e foarte buna preocuparea pentru detoxifiere a ambilor parinti. Curele de detoxifiere au diverse trepte de dificultate Urmatoarea treapta de dificultate in detox este postul vegan in care am inlocuit de la una pana la 2 mese pe zi cu sucuri de fructe si legume, dar nu orice sucuri si nu facute oricum. Retetele sucurilor se adapteaza tipologiei individului si al compozitiei toxinelor identificate cat si starii de sanatate si alimentelor din dieta zilnica. Perioada aplicata este de minim 3 saptamani cu continuarea consumului de sucuri pe inca o anumita perioada, in cadrul unui meniu normal (cu toate categoriile alimentare), dar sanatos si echilibrat. Gradul urmator e reprezentat de dieta cu sucuri de fructe si legume. Aici deja e nevoie de diagnostic diferential obligatoriu. Iar retetele si cantitatea de suc este adaptata fiecarui caz. De asemenea se adapteaza si consistenta sucurilor (in materie uscata). Aici perioada variaza de la cateva zile (minim 5) la cat e nevoie in functie de caz. Ultimul grad de detox, cu o valoare curativa exceptionala (de vindecare) si cu posibilitatea de a aduce beneficii nebanuite organismului, este postul cu apa. Adica postul negru. Aici insa nu vorbim doar de detox, fenomenele care insotesc aceste cure sunt complexe si de obicei se aplica terapeutic. Clientul meu cel mai “longeviv” ca post negru, a tinut 3 saptamani. Si-a crescut capacitatea pancreasului de a secreta insulina (diabetic fiind) cu 27% intrand in valori normale. Dupa inca 3 cure mai scurte a renuntat la medicatia de regalare a nivelului de insulina si la hipotensive prin curatarea vaselor de placi ateromatoase in cea mai mare parte. Acum e un om sanatos si e preocupat doar de preventie. O cura de detoxifiere aduce si senzatii mai putin placute Orice cura detox este insotita in primele zile de senzatii de disconfort. De foame, cefalee, de exacerbarea unor simptome mai vechi. Peste acestea se suprapune “criza de acidoza” prezenta in cadrul dietei cu sucuri sau a postului negru. Aceasta stare de rau insotita de dureri de cap debuteaza in seara primei zile si dureaza pana a treia zi. Reprezinta adaptarea organismului la a incepe sa consume din tesutul adipos si a incepe sa elimine toxine. In timpul dietelor cu sucuri sau a celor de post negru corpul va consuma tot ce ii este de prisos in organism ca tesuturi nefunctionale, batrane, modificate, tumori, toxine, urme de virusi. Tot ce reprezinta gunoi. Va scoate energie din absolut orice iar celulele vor bloca intrarea toxinelor. Pe perioada acestor cure, pacientii isi desfasoara activitatea normal, unii chiar continua cu activitati sportive. Si se simt excelent. Curele de detox trebuie sa se faca periodic, ritmul adaptamandu-se la situatie, stil de viata, scop, individ. Un aspect foarte important este iesirea din cura. Ea nu se faca pur si simplu, incepand imediat sa mancam ca in ziua dinaintea curei, de toate si poate chiar sa compensam. In timpul unei cure corpul face economie. Enzimele si sucurile digestive de care nu mai are nevoie nu mai sunt produse. Asa ca dupa un detox (chiar daca este banalul post vegan, tinut corect) este nevoie de o perioada numita “cura de revenire” care presupune reintroducerea pe rand si intr-o ordine stricta, a tuturor categoriilor alimentare scoase in detox. De preferat e ca metodele de preparare nocive (nu alimentul in sine) cum e prajitul in ulei, sa nu se mai introduca :-). Ah, da, ma intreba cineva daca exista regim de detoxifiere de o zi. Raspunsul e nu, categoric! Cel mai scurt regim (care sa si genereze un rezultat) este postul negru tinut minim 72 de ore. In general, pentru rezultate clare se aplica mai multe cure de diverse grade, durate si frecventa in functie de ce se doreste. Pentru a evita acumularea de toxine, consuma multe fructe si legume Pentru a preveni cat de cat incarcarea cu toxine este necesar ca alimentatia noastra sa contina 60% din volum legume si fructe, in mare parte crude. Evaluati-va farfuria asa, vizual si vedeti cati dintre voi aveti pe ea macar jumatate ocupat de legume crude si gatite (nu ma refer la cartof sau leguminoase)? Exista o masa de fructe in fiecare zi si o masa de cruditati (salata din diverse) tot zilnic? Regimurile de detoxifiere iata ca pot fi un mod de viata pentru cei care tin post in mod regulat, post corect, repet, dar si metode terapeutice uimitoare. Indiferent daca apelam la metoda de a tine post vegan 2 sau 3 zile pe saptamana in mod constant sau ne hotaram sa mergem mai “adanc” cu detoxifierea, beneficiile vor fi prezente si masurabile in timp. Daca prima varianta este la indemana oricui, celelalte trebuie aplicate doar cu indrumare. Detoxul este pana la urma o stiinta, dar si o arta pentru ca depinde de experienta si de gradul de instruire corecta a celui care il aplica, de putinta specialistului de a evalua pacientul si putinta lui psihica de a face fata unei anumite scheme. Altfel, facut amatoristic, poate dauna sanatatii sau, in cel mai bun caz, sa nu aduca nici un rezultat concret. Nota: Articolul ne-a fost oferit de Camelia Hoinarescu, specialist in Nutritie, membru al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara din Romania, maestru in arta culinara, cu o experienta de peste 10 ani in industria alimentara. Pe Camelia o gasiti si pe blogul ei, Dietator.ro.