Este o sursa importanta de calciu si proteine. veti spune ca este mai usor sa o cumparam. Insa branza dulce de vaca din comert contine o gramada de conservanti si nici nu stim ce chimicale au intervenit in procesul de fabricatie, pentru ca eu personal nu am vazut pe nici o eticheta in limba romana specificatii in acest sens. Cum se face branza dulce? Iata reteta pas cu pas. Ingrediente si ustensile: 2 l lapte de vaca o panza mare curata de bumbac o sita sau strecuratoare o oala in care sa incapa laptele pe care ne-am propus sa il transformam in lapte. In primul rand avem nevoie de lapte. Eu am folosit lapte de vaca adevarat, nu cumparat de la alimentara, ci de la niste prieteni, care au o vaca si o hranesc numai cu iarba pe timpul verii. Nu incercati sa folositi lapte UHT ca nu functioneaza. Acesta nu contine bacteriile necesare. Laptele pasteurizat din comert, se preteaza, dar orientati-va spre cel mai gras daca doriti sa iasa o cantitate cat mai mare de branza. Daca aveti incredere, puteti cumpara si lapte de la piata. Asa cum spuneam, am folosit 2 litri de lapte de vaca. L-am pus intr-un vas si l-am lasat sa se strice! Nu am pus nici lamaie, nici cheag, nici un agent care sa grabeasca fermentarea laptelui. Acesta se incheaga singur, lent si sigur. Dureaza intre 2 si 3 zile, in functie de cat e de cald locul in care il pastrati. In tot acest timp nu umblam la el. Il putem acoperi cu un tifon ca sa nu se puna praful. Dupa ce laptele se incheaga, putem indeparta smantana grasa care s-a adunat deasupra, pentru a obtine o branza cat mai dietetica. Punem laptele inchegat pe aragaz, la foc foarte mic si amestecam cu o lingura de lemn in tot acest timp ca sa se incalzeasca uniform. Trebuie incalzit foarte putin, asa cam cat sa poti tine un deget in el (37-38 de grade C). Zerul se va separa de branza. Compozitia pe care o obtinem o vom strecura cu ajutorul unei panze curate sau a unui tifon. Ea trebuie sa ramana in panza respectiva cateva ore, sau chiar pana a doua zi pentru ca tot zerul sa se scurga. In functie de cat de mult o lasam la scurs vom obtine o branza mai moale sau mai aspra (seaca). Branza obtinuta in acest fel nu se compara la gust si calitate nici cu branza cumparata de la producatorii din piata si nici cu cea de la supermarket. Este excelenta mai ales pentru copii pentru ca nu contine conservanti. O putem pastra la frigider 2-3 zile. Brinza dulce este calitativ superioara casului si urdei pentru ca se incheaga prin acrirea naturala a laptelui, fara ajutor artificial. 100 gr. branza dulce de vaci semi-grasa contine: 150 calorii, 17,2 gr. proteine, 6,9 gr. lipide si 3,5 gr. carbohidrati. Tips: Branza dulce de vaca obtinuta in casa se poate folosi cu succes in prajituri si aperitive. Pentru a grabi procesul de inchegare, putem adauga in lapte cateva picaturi de zeama de lamaie. Pofta buna!