Fructele uscate sunt o gustare perfecta sau sunt ideale cand ti-e pofta de ceva dulce. Poti sa le usuci chiar tu acasa, si nu ai nevoie de niciun instrument special. Vei folosi doar cuptorul si iti poti face provizii pentru luni intregi. Primul pas este sa pregatesti fructele. Alege fructe coapte, spala-te bine, scoate-le samburii si coditele, apoi taie-le uniform, astfel incat acestea sa se usuce in acelasi timp. Mananca cele mai sanatoase fructe uscate Unele fructe, precum piersicile, nectarinele si merele se usuca mai bine daca le-a fost indepartata pielita. Pentru a-ti face aceasta sarcina mai usoara, cresteaza fiecare fruct in partea de jos, facand un X cu un cutit. Scufunda fructele pentru 30 de secunde in apa fiarta, apoi transfera-le intr-un vas cu apa foarte rece. Pentru ca fructele sa arate frumos dupa ce se usuca, scufunda-le pentru 10 minute in suc de lamaie sau in apa, scurge-le apoi asaza-te pe un prosop care nu lasa scame. Preincalzeste cuptorul la o temperatura intre 50 si 70 de grade. Foloseste temperatura mai mica pentru fructe precum mere si piersici si temperatura mai mare pentru capsuni si fructe de padure. Asaza hartie de copt pe o tava, apoi aranjeaza fructele intr-un singur strat, astfel incat sa nu se atinga intre ele. Pune tava in cuptor si roteste-o la fiecare 2 ore. Cand stii ca sunt gata? Fructele uscate ar trebui sa aiba textura ca pielea, insa sa fie maleabile. Ca sa stii cat timp trebuie sa tii fructele in cuptor, iti dam niste cifre orientative. Prunele, perele, piersicile, bananele si merele au nevoie sa stea in cuptor 6 ore, iar strugurii si citricele, intre 8 si 10 ore. Cel mai mult au de stat la uscat ciresele, capsunile si caisele – 12 ore. Incearca orez basmati cu fructe uscate.