Cum sa-ti organizezi alimentele in frigider ca sa nu se strice

|Oana Racheleanu |
Cum sa-ti organizezi alimentele in frigider ca sa nu se strice

Frigiderul nu este doar un dulap pentru alimente. Este un aparat inteligent care te ajuta ca sa-ti conservi mancarea in conditii bune. Fiecare compartiment are rolul lui, cum fiecare zona are o alta temperatura. 

Asadar, daca nu stii exact unde sa depozitezi alimentele, s-ar putea sa se strice aproape la fel de repede daca le-ai tine la temperatura camerei. Si asta, desigur, se traduce prin mancare aruncata si bani cheltuiti aiurea. 
 
Temperatura
 
Alimentele trebuie pastrate la temperaturi scazute pentru a preveni cresterea bacteriilor si a alor microbi care ar distruge mancarea, ceea ce ar duce la imbolnaviri. Frigiderul trebuie sa aiba temperatura de 4 grade Celsius (sau chiar mai putin), iar congelatorul -18. 
 
Chiar si asa, cand in frigider este suficient de rece, temperatura va diferi in anumite parti in functie de cat de departe sau aproape sunt de elementul de racire. 
 

Pe scurt 

 
Pe frigider: servetele de hartie, carti de bucate. Nu depozita: vin, paine, legume, fructe
Pe raftul de sus: resturi din masa de seara, bauturi, verdeturi
Pe usa: condimente, suc, apa. Nu depozita: oua, lactate
Pe rafturile din mijloc: oua, lactate, carne cruda
Laditele de jos: fructe, legume (pastreaza-le separat unele de altele) 
Congelator: gheata, fructe si legume congelate, carne, oua
 
 
Congelatorul 
 
In congelator, desigur, poti pastra fructe si legume, carne, dar si alte alimente la care nu te-ai fi gandit, cum ar fi porumb, avocado, hummus, usturoi, unt de arahide, oua fara coaja, sos de paste si multe altele. Secretul este sa nu le pastrezi in borcane de sticla, ci in recipiente de platic, cum ar fi casorele sau pungi care se inchid ermetic. 
 
Usa
 
Usa reprezinta cea mai calda parte a frigiderului si trebuie destinata conservarii alimentelor care sunt cele mai rezistente. Pastreaza aici condimentele, sucurile si alte alimente care pot rezista la temperaturi fluctuante. Din moment ce usa frigiderului se incalzeste repede, mai ales din cauza deschiderii frigiderului, ouale si lactatele nu trebuie pastrate aici. 
 
Rafturile de sus 
 
Rafturile de sus au temperatura constanta, in timp ce cele de jos au temperatura cea mai scazuta. O strategie a restaurantelor este sa aseze alimentele care nu necesita gatire pe rafturile de sus, adica resturi de la alte mese, bauturi, hummus si alte paste. Verdeturile stau foarte bine sus, daca sunt tinute intr-un pahar cu apa si acoperite usor cu o punga de plastic. 
 
Rafturile de jos 
 
Aici poti sa pastrezi carnea cruda, ouale, fructele de mare proaspete si lactatele care trebuie sa stea la temperaturi scazute. Ca sa impiedici bacteriile din carnea cruda sa se imprastie in tot frigiderul, trebuie sa o pastrezi in ambalajul ei original, nedesfacut, iar daca ai rupt folia, pastreaz-o intr-o cutie de plastic pe care sa o speli cu regularitate. 
 
Laditele
 
Acestea sunt destinate pentru fructe si legume, dar nu face marea greseala sa le pui pe toate la un loc. Multe fructe, printre care merele, piersicile, prunele, perele etc produc etilena, un hormon natural care le ajuta sa se coaca, dar care au un efect nefast asupra legumelor, pe care le ingalbenesc si le fac sa se strice. Din acest motiv trebuie sa pastrezi fructele separat de legume. 
 
Este de preferat sa depozitezi fructele si legume nespalate, ca sa nu le indepartezi stratul protector si astfel sa se strice. Daca totusi le speli, depoziteaza-le intr-o caserola in care pui servetele de hartie care sa absoarba apa. 
 
Regula generala: nu aglomera frigiderul pentru ca aerul rece are nevoie sa circule printre alimente! Altfel temperatura nu va fi constanta, iar frigiderul tau va avea zone in care va fi prea cald.
 
 
Foto: Hepta
 
 
Distribuie articolul pe: