Cum sa mananci ca sa te mentii slaba

Cum sa mananci ca sa te mentii slaba

Daca ai tinut o cura de slabire si ai ajuns la greutatea care iti convine, urmatorul pas ar trebui sa fie mentinerea greutatii care, practic, este mult mai dificil decat cura de slabire in sine. Pentru mentinerea greutatii nu mai este nevoie de numaratul caloriilor, ci doar de vointa de a manca putin si de a te abtine de la anumite alimente care ingrasa.

Care sunt sfaturile nutritionistilor cand vine vorba de mentinerea greutatii?

1. Mananca numai cand iti este foame, niciodata aiurea, doar de pofta. De obicei, poftele duc la kilograme in plus si la nemultumire. In caz ca nu te poti abtine si iti doresti, pur si simplu, sa rontai ceva incearca ceva cu putine calorii. De exemplu, niste fructe, cateva migdale sau niste cereale cu lapte de soia. In caz ca iti sta gandul numai la mancare, recomandat ar fi sa iti deturnezi atentia de la mancare si sa faci ceva care iti place, uita-te la un film, asculta muzica, citeste ceva, vorbeste cu o prietena, iesi la cumparaturi sau probeaza niste rochii care iti plac.

2. Nu manca niciodata cand esti stresata sau deprimata. Digestia functioneaza cel mai bine cand esti relaxata, nu cand esti suparata. Incearca sa iti faci un obicei ca atunci cand esti stresata sa faci ceva relaxant, gen o baie lunga, yoga sau sa mergi la sala. Daca te obisnuiesti sa iti iei cutia de inghetata cand esti stresata, atunci sansele sa te mentii slaba sunt minime.

3. Nu consuma bauturi reci in timpul mesei si nici dupa masa
, acestea incetinesc digestia. Nutritionistii recomanda sa nu consumi apa sau alte lichide in timpul mesei si nici cu 10 minute inainte de masa sau dupa masa.

4. Mananca numai alimente simple si sanatoase. De exemplu: legume, fructe, lactate, carne slaba (fripta sau fiarta), supe, ciorbe, salate, masline, peste, fructe de mare, ulei de masline, orez brun, miere, paste integrale, zahar brun, avocado, seminte de tot felul. Evita mezelurile, carnea tocata, zaharul alb, produsele de patiserie, covrigeii, grisinele, alimentele de tip fast-food, chipsurile, pop cornul din supermarket, margarina. In acest fel o sa iti mentii greutatea si o sa te mandresti cu o sanatate de fier.

5. Evita alimentele prea sarate sau prea dulci. Sarea iti cauzeaza probleme de inima, iar zaharul te imbatraneste. Daca un aliment ti se pare prea sarat, prea dulce, prea prajit sau ciudat la gust, renunta la el si mananca altceva. Creierul tau o sa fie nemultmuit si mai tarziu o sa iti ceara ceva bun. Asadar, o sa mananci dublu.

6. Nu te uita la televizor sau pe Facebook in timp ce mananci, nu o sa iti mai dai seama cat mananci pentru ca creierul tau o sa fie ocupat cu altceva. De asemenea, digestia va fi mult incetinita. Incearca sa acorzi atentia cuvenita meselor si sa te concentrezi numai asupra lor. Sa le transformi intr-un fel de ritual. Pana la urma, de asta depinde felul in care arati, nu?

7. Mananca incet si mesteca bine alimentele, daca te grabesti nu faci decat sa iti stresezi stomacul si sa ai diverse probleme de digestie, cele mai comune fiind arsurile gastrice. Cu cat mancarea este mai bine mestecata, cu atat se digera mai bine si nutrientii se absorb mai bine.

8. Cand te-ai saturat, opreste-te din mancat, oricat de mult ti-ar placea mancarea respectiva. De obicei, cand suntem la restaurant si comandam prea mult, ne simtim obligate sa mancam tot doar pentru ca ne pare rau sa lasam mancarea pe masa. Insa, nu facem decat sa ne tulburam echilibrul si sa ne ingrasam.