Cum sa eviti dereglarile hormonale

Cum sa eviti dereglarile hormonale

Dereglarile hormonale sunt destul de greu de inteles, mai ales ca orice poate provoca acest tip de afectiune. Fie ca e vorba de o situatie stresanta, o calatorie prea activa, o emotie prea puternica, anticonceptionale, alimentatie nesanatoasa, sedentarism, poluare sau alte cauze la care nu ne gandim de obicei, este suficient sa te trezesti cu o dereglare hormonala. Din pacate, modificarile hormonale nu pot fi evitate, toate femeile trec prin asta, mai ales cand se apropie menopauza si apar dezechilibre de estrogen. Mai neplacute sunt insa problemele cu tiroida care pot duce la ingrasare nejustificata, apetit sexual scazut, oboseala, insomnii, anxietate, depresie, irascibilitate, infertilitate, dureri de cap si altele asemenea.

Pana la urma, e asa de complicat cand vine vorba de hormoni, incat cel mai bine este sa avem grija si sa evitam cat putem orice fel de asemenea dezechilibre.

Cum pot fi evitate dereglarile hormonale?

1. Limiteaza consumul de cofeina si dulciuri
Oricat de mult ti-ar placea sa sorbi cafele, ele nu sunt bune in exces si iti cresc nivelul de cortizol, incetinind astfel activitatea tiroidei. Acelasi lucru se intampla si cu dulciurile in exces, care nu numai ca te ingrasa, dar iti creeaza si echilibre in organism.

2. Evita alimentele albe
Asta inseamna ca trebuie sa renunti la alimentele cu faina alba, zahar alb si orez alb. Deci adio produse de patiserie, prajituri de cofetarie si covrigei.

3. Ia suplimente cu omega-3
Daca nu mananci suficient somon sau fructe de mare, ar trebui sa iei suplimente de omega-3, acestia sunt foarte importanti pentru echilibrarea hormonilor si pentru sanatate, in general.

4. Fa miscare
Miscarea incetineste procesul de imbatranire, te tine departe de stres si iti echilibreaza hormonii. Nu uita sa faci exercitii fizice de cel putin 2 ori pe saptamana si sa iesi zilnic la o plimbare.

5. Evita grasimile nesanatoase
Asta inseamna ca nu trebuie sa te mai opresti niciodata la rafturile cu margarina sau branza topita din supermarketuri si nici la cele cu mezeluri. Alege grasimile sanatoase: avocado, ulei de masline, ulei de cocos si unt.

6. Detoxifiaza-ti din cand in cand organismul
Ai grija ca la fiecare 6 luni sau o data pe an sa tii o dieta de detoxifiere, pentru a scapa de toxinele din organism. Consuma cat mai multe sucuri naturale de fructe, sucuri de morcovi si telina, multe salate, broccoli, fructe de padure, avocado si tot felul de verdeturi.

7. Consuma multe fibre
Cu cat o sa consumi mai multe fibre, cu atat o sa ai o sanatate mai buna. Asadar, invata noi retete de salate si consuma cat mai multe fructe.

8. Evita cosmeticele cu parabeni, ftalati si bisfenol
Cosmeticele cu chimicale nu sunt deloc bune pentru sanatate, cercetatorii descoperind ca multe dintre aceste chimicale sunt cancerigene. Pielea absoarbe toate chimicalele din cosmetice, care odata ajunse in organism, nu fac deloc bine. Citeste etichetele produselor si o sa fii mai sanatoasa.