Cum sa alergi dupa bomboane Bucuria in Moldova

|Andreea Pietrosel |
Cum sa alergi dupa bomboane Bucuria in Moldova

Orice deplasare la Chisinau este motiv de bucurie. Ofiterii de presa deja stiu ca in program pe langa numeroasele conferinte de presa si vizite la ambasada romana, trebuie sa fixeze neaparat doua vizite. Una la magazinul de bauturi si una la cel de bomboane. Vizitele astea devin consolideaza cel mai tare si mai repede infratirea romano-moldava. Ce altceva sa te atraga la Chisinaul plin de politie si gropi la tot pasul ?

 

Vizita la alimentara e organizata mai ceva ca una de stat. Fiecare tabara face atent selectia de cadre. Din partea jurnalistilor m-am nimerit eu si inca 3 colegi. Din cea a baietilor misteriosi insarcinati cu protectia noastra, un tip inalt cu ochi albastri si muschiuletii din dotare.

 

Prezenta lui m-a facut sa ma simt dintr-odata foarte importanta. De parca a merge la cumparaturi de bomboane Bucuria presupunea un efort financiar similar cu cel depus la cumpararea unui tir de genti Louis Vuitton si riscul de a fi atacat era imens.

 

Bomboanele Bucuria nu se cumpara asa de oriunde de pe strada. Sunt stranse in gramajoare colorate ai aranjate frumos in rafturi in alimentare deschise special pentru asa ceva. Odata intrat intr-o astfel de alimentara comunista iti aduci brusc aminte de alimentarele deschise la noi inainte de ’89. Vanzatoarele au aceleasi halate inconfundabile, aerul e la fel, singura diferenta e ca rafturile sunt pline. Ba chiar abunda in ciocolata de tot felul.

 

[next]Preturile sunt destul de mari iar denumirile tipic moldovenesti. Cam 45 de lei un kilogram de Do-re-mi, 50 unul de Grilaj si Chisinaul de Seara – foarte cautat pentru prunele confiate infratite cu ciocolata fix in mijlocul bomboanei. Un gust aparte au bomboanele Folclor care sunt umplute cu lichior de oua. Daca nu ati gustat asa ceva pana acum rugati repede un coleg sau un prieten care are treaba dincolo de Prut sa va aduca un pumn de bomboane Bucuria. Nu stiti ce pierdeti ! Se spune ca pana si Stalin ar fi comandat aici un tort, iar Brejnev nu s-a putut abtine nici el sa guste cate ceva.

 

Bucuria produce si bomboane de lux pe langa alte 300 de specialitati fabricate aici. Bomboanele Forastero sunt fabricate manual cu mare atentie. Procedeul foloseste un polonic din lemn ÅŸi oale mici, ca in atelierul ucenicului vrajitor. Crema de deasupra se picura încet, din varful degetelor si poate sa fie din nuca verde, din zmeura naturala, sau din frunze de trandafir proaspat.

 

Daca muriti de pofta puneti mana de cumparati un bilet spre Chisinau, dar faceti totul in cel mai mare secret. Riscati sa fiti nevoiti sa va intoarceti cu excedent de bagaj din cauza chorotei de prieteni care va cere cel putin jumatate de kilogram de bomboane Bucuria la intoarcere.

Daca va arde buza, aflati ca gasiti Bucuria si in Bucuresti. Fix in sectorul 3.

Distribuie articolul pe: