Orice aliment care afecteaza functionarea sistemului digestiv poate cauza greata, arsuri la stomac, gaze si balonare. Toate acestea pot fi semnele unei proaste digestii. Invatand mai multe despre cum functioneaza digestia poti preveni neplacerile cauzate de indigestie. Mancarea pe care o consumi este descompusa in componente moleculare cu ajutorul unor enzime regasite in tractul digestiv. Fara acestea mancarea nu poate fi descompusa asa cum trebuie, fapt pentru care va sta mai mult timp in tractul digestiv. O parte din mancare este decompusa de bacterii, aceste bacterii distrug resturile de mancare, care nu pot fi digerate, si sunt eliminati acizi grasi volatili si gaze, care pot cauza balonare. Digestia incepe din momentul in momentul in care mirosim, vedem chiar si atunci cand ne gandim la mancare. In acest timp sunt accentuate poftele, eliberandu-se o enzime digestiva (amilaza). Aceasta enzime incepe sa descompuna carbohidratii chiar in timpul mestecatului. Din pacate, sunt putine acele persoane care mesteca suficient de mult pentru a permite amilazei sa se combine cu saliva pentru a avea vreun efect. De aceea este foarte important sa mesteci incet fara sa te grabesti, bucurandu-te astfel de savoarea mancarii. Restul enzimelor digestive sunt produse in pancreas, undeva in abdomen, chiar langa stomac. Sunt produse enzimele necesare pentru digestie si absorbtia mancarii. De obicei pancreasul este foarte mult solicitat, dar suplimentandu-ti dieta cu suplimente enzimatice, problemele sunt ca si rezolvate. Este important sa-i asiguri organismului destule enzime pentru descompunerea alimentelor. Importanta pH-ului Asa cum probabil stii deja organismul uman este 70% apa. Acesta contine o varietate de substante, care sunt mai mult sau mai putin acide, prin pH se determina daca o substanta este acida sau alcalina. Cu cat pH-ul este mai mare cu atat substanta este mai mult alcalina, iar atunci cand pH-ul are o valoare mica inseamna ca respectiva substanta este acida. Enzimele functioneaza in organism cu un pH diferit. De exemplu amilaza are nevoie de un mediu alcalin pentru a deveni activa. Mesteca bine! Asa cum mentionam mai sus mestecatul ajuta digestia. Ajuta la sfarmarea mancarii pentru a putea fi mai usor inghitita si digerata. Cu cat mesteci mai mult mancarea, cu atat organismul tau elibereaza mai multe enzime din glandele salivare, stomac si intestinul subtire. Asa ca, nu este indeajuns sa mananci si atat, este nevoie sa o mesteci si sa nu te grabesti. Abuzul alimentar nu este bun si asta pentru ca organismul produce foarte multe enzime tocmai pentru a putea digera mancarea, ajungandu-se pana la arsuri la stomac si indigestie.