Cum ne ferim de junk-food

Cum ne ferim de junk-food

Stim ca in orice dieta si mai ales daca vrem sa ducem o viata sanatoasa trebuie sa ne ferim de junk food. Nutritionistii afirma ca nu exista o mancare rea, ci mai de graba o dieta nesanatoasa. Ce vor acestia sa spuna? Ca de fapt orice mancare poate fi inclusa intr-o dieta atata timp cat se respecta limitele. Nu dauneaza sanatatii un pic de dulce in meniu. Insa,   cand adolescentii vor sa manance numai lucruri nesanatoase (cola, jeleuri etc) numai atunci se poate vorbi de o alimentatie nesanatoasa.Cu rabdare copilul trebuie educat sa nu mai aiba aceste obiceiuri alimentare.

Ce inseamna junk-food?

Junk-food este denumirea pentru mancare nesanatoasa, cu o valoare nutritiva mica (poate sa si lipseasca). Se presupune ca termenul a fost colectionat  de catre Michael Jacobson, director la Centrul pentru Cercetarea Interesului Public. Termenul a  devenit cunoscut atunci cand a patruns in limbajul comun.
Contine: cantitati uriase de zahar rafinat, faina alba, grasimi polisaturate, sare, numerosi aditivi alimentari. Are  un numar redus de proteine, vitamine si fibre.

Se creeaza o adevarata confuzie referitor la mancarea junk. Potrivit criticilor totul pleaca de la puterea de judecare, influenta morala, culturala, si  lipsa modestiei (aparitia snobismului). Unele mancaruri traditionale (in special din America) desi au o valoare nutritiva foarte mica, totusi nu sunt catalogate ca junk-food.

Cu toate ca a devenit o obisnuita ca micul dejun sa aiba in meniu un bol mare cu cereale, acestea nu sunt sanatoase deloc, au un nivel ridicat de zahar, grasimi si sare. Unele chipsuri, catalogate junk-food, pot fi doar partial daunatoare sanatatii, pentru ca au in compozitie grasimi polisaturate si monosaturate.
In detrimentul numarului scazut de calorii se poate pierde in greutate prin grasimi nesaturate. Un alt motiv pentru care ar fi bine sa nu consumi tu sau copilul tau mancare junk-food este nivelul ridicat de sodiu (din sarea de bucatarie) ceea ce provoaca hipertensiune (nivel mare al presiunii sangelui).

De ce totusi se consuma aceasta mancare? Este relativ ieftina, are o perioada de valabilitate lunga si  nu necesita refrigerare. Consumatorii fideli ai acestui gen de mancare se declara incantati, caci se procura usor, necesita foarte putina preparare sau chiar deloc si este savuroasa. Consumul de junk-food a fost asociat in mod direct cu boli precum: obezitate, probleme ale inimii, diabet (de tip 2) si carii. Si cum o ponderare mare a consumatorilor se inregistreaza in randul copiilor, problema este una serioasa.