Cum marim aportul de proteine

Cum marim aportul de proteine

Ai nevoie de proteine in dieta de zi cu zi pentru a-ti ajuta organismul sa functioneze la parametrii normali. Organismul uman pierde in fiecare zi proteine din: par, piele si unghii. De asemenea, acesta are nevoie de proteine pentru vindecarea ranilor. In alimentatia copiilor proteinele joaca un rol esential in cresterea si dezvoltarea acestora.

De unde luam proteinele?

Acestea sunt clasificate ca incomplete si complete.Cel mai sanatos si normal este sa le  luam din alimente.

Proteinele complete –  provin din produsele animaliere (pui, peste, produse lactate) si contin toti amino acizii de care organismul are nevoie sa functioneze.
Proteinele incomplete -se gasesc in plante (cereale, nuci si legume) si ii asigura organismului un numar restrans de amino acizi.

Proteinele incomplete trebuie consumate in cantitati mari. Proteinele complete si incomplete pot fi combinate impreuna pentru a se completa intre ele, de exemplu multe cereale sunt sarace in lizina, dar bogate in cistina, fasolea boabe este bogata in lizina, dar saraca in cistina. Cum poti combina proteinele? De exemplu orezul cu fasolea, painea cu branza si cerealele cu laptele. Studii recente au aratat ca aceste combinatii de proteine nu trebuie sa fie servite la aceleasi ore.

In ce gasim proteine?

In carne, dar nu consumati orice fel de carne. De exemplu nu este incurajat consumul de carne de porc intrucat are multe grasimi. Poti lua in calcul carne de pui, rata, curcan, peste (in special cei bogati omega 3-somon, sardine etc).
Amesteca in blender o ceasca de lapte sau iaurt cu fructe (fructele tale preferate).Daca iti plac salatele, adauga in ele un pic de branza, pentru cel putin doua gustari sanatoase de-a lungul zilei. Ce trebuie sa intelegi prin gustari? Poti lua in calcul lapte, prajituri si biscuiti sau poti manca mere peste care sa adaugi un pic de unt de arahide.