Cum faci mucenici moldovenești însiropați

Cum faci mucenici moldovenești însiropați

Cum faci mucenici moldovenești însiropați după o rețetă de la gospodine adevărate. Pe 9 martie, în bucătăriile din întreaga țară se simte aroma inconfundabilă a mucenicilor proaspăt copți și însiropați. Sunt pregătiți cu migală pentru a cinsti Sfinții 40 de Mucenici.

Fie că vorbim despre mucenicii moldovenești pufoși și rumeni, cei fierți într-o zeamă dulce și parfumată sau alte variații regionale, un lucru este sigur! Niciun festin de sărbătoare nu este complet fără acest desert tradițional.

Cum faci mucenici moldovenești însiropați

Dacă vrei să îți îmbogățești masa cu mucenici perfect aromați și însiropați ca la carte, ți-am pregătit cele mai bune rețete pentru a-i prepara acasă. Descoperă trucurile care fac mucenicii moldovenești irezistibil de buni și bucură-te de o tradiție plină de savoare!

Rețetă mucenici moldovenesti însiropați

Ingrediente

  • 1 kg făină;
  • 450 ml lapte;
  • 50 g drojdie proaspătă sau două pliculețe drojdie uscată;
  • 125 g zahăr;
  • 3 ouă;
  • 75 g unt;
  • O esență de vanilie;
  • Coaja de la o lămâie.

Ingrediente pentru sirop

  • 200 g miere;
  • 200 g nucă măcinată.

Ingrediente pentru ornat

  • 250 ml apă;
  • 150 g zahăr;
  • Coaja de la o portocală sau o lămâie;
  • O linguriță esență de rom.

Mod de preparare mucenici moldovenești însiropați

Dacă vrei să umpli casa cu aroma inconfundabilă a mucenicilor moldovenești pufoși și perfect însiropați, urmează această rețetă pas cu pas. Secretul? Un aluat bine dospit, un sirop parfumat și, desigur, nucă din belșug!

Pasul 1: Pregătim maia – baza unui aluat reușit

Pentru început, activează drojdia. Dizolvă-o în puțin lapte călduț, adaugă o linguriță de zahăr și două linguri de făină. Amestecă totul și lasă compoziția deoparte timp de 15 minute, până când începe să crească și să devină spumoasă.

Pasul 2: Frământarea aluatului – miezul pufoșeniei

Peste maiaua crescută, adaugă restul de făină, zahăr, ouă și laptele turnat treptat. Frământă energic până obții un aluat elastic. Apoi încorporează untul moale și continuă frământarea până când totul este omogen. Acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l la dospit timp de o oră, până își dublează volumul.

Pasul 3: Siropul aromat – magia gustului

Între timp, pregătește siropul care va transforma mucenicii într-un deliciu irezistibil. Fierbe apa cu zahărul timp de câteva minute, apoi ia vasul de pe foc și adaugă coaja de portocală și esența de rom, pentru un plus de aromă.

Pasul 4: Modelarea mucenicilor – formează tradiția

După ce aluatul a crescut, presară făină pe blatul de lucru și împarte-l în bile mici. Rulează-le sub formă de batoane și modelează cifre de 8, simbolul mucenicilor. Așază-i pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-i la odihnit încă 20 de minute.

Citește și: Rețetă de clătite fără zahăr și făină. Gustoase și rapid de preparat

Pasul 5: Coacerea – momentul transformării

Unge mucenicii cu ou bătut și dă-i la cuptor, la 170-180°C, timp de 20-30 de minute, până devin aurii și emană un parfum îmbietor.

Pasul 6: Însiroparea și finisarea – dulceața succesului

Scoate mucenicii din cuptor și lasă-i să se răcească ușor. Toarnă siropul peste ei, astfel încât să fie absorbit uniform, și așteaptă 10 minute. Apoi, unge-i cu miere și presară nucă măcinată din belșug.

Rezultatul? Mucenici moldovenești pufoși, aromati și irezistibil de buni, perfecți pentru a celebra această tradiție cu gust autentic!

Citește și: Cum să faci marshmallows de casă