Aroma de cuisoare

Aroma de cuisoare

Cuisoarele sunt boboci de floare ai arborelui de cuisor. Culese inainte sa infloreasca si uscate, in mod natural sau in proceduri tehnologic care fac procedeul mult mai rapid, rezulta cuisoarele, unele dintre cele mai pretioase condimente.

Cuisoarele, spun specialistii contin o serie dintre cei mai puternici antioxidanti naturali cu beneficii majore pentru sanatate. Mai mult, ca sa poti trage foloase de pe urma lor nu-i nevoie sa consumi cuisoare cu lingura. Sunt suficiente doua-trei cuisoare adaugate in macare, sau un varf de cutit de pudra de cuisoare in salata.

Cuisoarele (in latina – Eugenia caryophyllus), contin eugenolului substanta care a fost atent studiata pentru proprietatile cu totul speciale pe care le are. Eugenolul, substanta care da gustul si aroma specifica cuisoarelor este un foarte puternic antibacterian, combate infectiile virale, inflamatiile si previne formarea cheagurilor de sange. Si asta nu este tot. Eugenolul calmeaza foarte eficient durerile de dinti fiind un veritabil anestezic natural si inlatura foarte eficient si pentru mult timp mirosului urat al gurii, inclusiv cel lasat de usturoi si ceapa.

Aroma cuisoarelor este proaspata si tonica. Este considerata ca avand proprietati afrodisiace. In casa aroma cuisoarelor goneste moliile si tantarii.

Gustul pudrei de cuisoare este unul aspru, iute-amarui, fierbinte si foarte persistent. Este foarte buna in salate, in mancarurile cu carne, la prepararea prajiturilor cu fructe si este absolut minuata in vin si ceai.

 

Cuisoarele sunt o sursa buna de mangan, fibre alimentare, vitamina C, acizi grasi omega 3, calciu si magneziu. Consumate cu regularitate, intaresc sistemul imunitar, ajuta digestia si sunt eficiente impotriva viermilor intestinali. Mestecate pur si simplu cuisoarele atenueaza senzatia de greata, amelioreaza problemele de tranzit intestinal si combat balonarea.

Proprietatile antibacteriene ale cuisoarelor le recomanda pentru a fi folosite la conservarea alimentelor, fiind mult mai eficiente decat conservantii sintetici. Dovada: un singur cuisor pus in mancare o sa prelungeasca valabilitatea acesteia cu 24 de ore. 

Aroma speciala a cuisoarelor nu putea sa treaca neluata in seama de parfumieri. Unul dintre cele mai scumpe parfumuri din lume are la baza esenta de cuisoare. Este un parfum celebru, creat undeva in anii 1950, si a fost unul dintre primele parfumuri unisex, scrie WHFood.

In loc de final o reteta simpa care o sa-ti parfumeze casa: Pune o cescuta mica de apa la fiert. Pune in apa: 10 cuisoare, un baton de scortisoara de vreo trei centimetri, doua frunze de dafin. Clocoteste totul la foc iute doua minute. Da deoparte si lasa sa se raceasca. Pune „ceaiul” intr-un pulverizator si parfumeaza-ti casa curat si ecologic. Aroma este uluitoare: purifica aerul si inalatura orice miros neplacut.