Cristian Margarit: Obezitatea la copii va declansa in viitor boli costisitoare

Cristian Margarit: Obezitatea la copii va declansa in viitor boli costisitoare

Din totalul copiilor care sufera de probleme de greutate, numarul baietilor este dublu in comparatie cu cel al fetelor, arata studiile publicate de Ministerul Sanatatii. Mai mult, copiii care locuiesc la oras tind sa se ingrase mai mult decat cei din mediul rural.

Rezultatele ii alarmeaza pe specialisti. Datele publicate arata ca obezitatea copiilor este o problema importanta de sănătate, iar numarul copiilor care se confrunta cu cresteri in greutate este in crestere in intreaga lume.

„Obezitatea la copii inseamna peste cativa ani boli generatoare de costuri foarte mari: diabet, boli cardiovasculare, cancer” avertizeaza nutritionistul Cristian Margarit.

Specialistul spune ca principalii responsabili pentru sanatatea copiilor sunt parintii si bunicii. Tot ei sunt de vina, crede Cristian Margarit, pentru ca isi duc copii la fast-food.

Specialistul spune ca „educatia nutritionala trebuie tintita in primul rand catre parinti. E evident ca e important ca si copiii sa fie informati, dar de cele mai multe ori aceste campanii contin o capcana.” Nutritionistul atrage atentia asupra recomandarilor cuprinse in campaniile derulate in scoli, spunand ca informatiile nu sunt tocmai cele potrivite pentru copii.

„In continuare sunt promovate cerealele drept aliment care ar trebui sa fie la baza nutritiei omului si alte astfel de trucuri pe care anumite companii le folosesc cand impun in aceste programe nutritioanle anumite sfaturi care tin de profit, nu de sanatate. Ne aducem aminte ca in urma cu cativa ani s-a facut in scoli o campanie pro-margarina, asta spune tot” argumenteaza Cristian Margarit.

Nutritionistul este de parere ca acestea “sunt greseli din trecut pe care le platim si urmeaza sa le platim in continuare. Supraalimentatia parintilor si bunicilor s-a constatat ca poate transmite aceasta predispozitie pentru obezitate la copii.”

Specialistul mai spune ca acum „platim nebunia din anii ’90 cand am abandonat alimentatia traditionala romaneasca ce ne mentinea pe linia de plutire si am intrat intr-o alimentatie anarhica, plina de produse procesate, zahar, fainoase, tot asaltul junk food-ului.”

Nutritionistul mai spune ca inainte de a se propune o recomandare nutritionala pentru copii, este necesara o consultare cu societatea civila si cu grupurile de parinti.

„Cornul si laptele nu sunt o gustare hranitoare, predispun la ingrasare. Ar trebui sa facem eforturi sa le dam copiilor mancare adevarata, macar la scoala”, crede specialistul.

Fara sport nu se poate

Sportul trebuie sa faca parte din viata noastra in mod obligatoriu – subliniaza Cristian Margarit. „Mai multa miscare si mai putine laptopuri, jocuri video si tablete. Copiii ar trebui din nou sa descopere parcul si sporturile in aer liber.

Baza problemelor actuale este de fapt nutritia gresita de zeci de ani. Cand vedem cu ochiul liber un copil care este supraponderal, evolutia lui este foarte dificila chiar daca se intervine cu nutritie si cu sport. In plus, orele de somn sunt ignorate, copiii se culca foarte tarziu.”