Crevetii

Crevetii

Iata care sunt cateva dintre beneficiile consumului de creveti proaspeti:

– au efect  antiinflamator si previn formarea de blocaje in circulatia sangelui;

– regularizeaza bataile inimii, prevenind stopurile cardiace;

– seleniul din creveti este anticancerigen (in special pentru cancerul de colon si de rect), acest element ajutand la buna functionare a celulelor care compun ADN-ul;

– acizii omega 3 protejeaza impotriva aparitiei bolii Alzheimer si previn imbatranirea prematura;

Continut caloric: 98 la 100 de grame.


CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Crevetii pot fi gatiti fie in cochilia lor, fie fara aceasta, depinde de preferinte. Cochilia poate fi scoasa mai usor daca mai intai se rup cele doua extremitati, de la cap si de la coada. Deasemenea, poate fi scos si micutul intestin al unui crevete, care este o vena subtire, de culoare neagra, aflata undeva pe spate.

Exista mai multe retete delicioase de preparare a crevetilor, popoarele mediteraneene fiind considerate cele mai mari specialiste in prepararea unor feluri de mancare absolute delicioase pe baza de creveti, alaturi de Statele Unite si de unele tari asiatice. O reteta simpla si de efect, prin gustul final obtinut, se rezuma la prajirea usoara (3-4 minute) a crevetilor in ulei de masline, alaturi de patrunjel, rozmarin si usturoi pisat (adaugat la final, cand crevetii au fost prajiti).

Italienii au cateva retete de paste pe baza de creveti decorticati, ulei de masline si usturoi, in timp ce spaniolii prepara o delicioasa paella din creveti in cochilie.

Crevetii decorticati pot fi serviti reci la salate, alaturi de ardei grasi, fasole si avocado. Bucataria asiatica este plina si ea de retete pe baza de creveti, acestia fiind folositi incepand de la supe si pana la a fi facuti marinati, pe gratar. Bucataria vietnameza foloseste constant pasta de creveti pentru gatit.

Sfat: daca ii decorticati dupa ce i-ati preparat, crevetii vor fi mai gustosi decat daca i-ati preparat fara cochilia proprie.

LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI CREVETII

Ca orice produs din categoria “peste si fructe de mare” este indicat sa cumparati crevetii de la magazine cunoscute pentru faptul ca vand produse proaspete. Pentru Romania, este indicat sa mergeti la raionul de peste al marilor hipermarketuri, care au propriile bazine de acvacultura astfel incat crevetii ajunsi la maturitate sunt vanduti proaspeti si nu congelati. Este indicat sa ii mirositi, iar un indicator de prospetime pentru creveti spune ca mirosul trebuie sa fie ca de apa sarata. Daca cochilia unui crevete are mici bobite negre, refuzati-l, fiindca inseamna ca a inceput sa se degradeze.

Daca ii cumparati proaspeti, trebuie consumati in maximum o zi jumatate dupa ce i-ati bagat la frigider (aici trebuie tinuti intr-un vas acoperit cu cuburi de gheata, pe raftul cel mai de jos), in timp ce tinuti la congelator rezista cateva saptamani – maximum o luna in conditii optime. Dupa acest interval cochilia incepe sa se degradeze. Crevetii proaspeti pescuiti au culoarea gri, devin portocalii sau rozalii, iar carnea alba, doar atunci cand sunt tratati termic. Cei care au fost pescuiti din ape reci au gustul mai intens decat cei care au trait in ape mai calde.

Sunt mai multe tipuri si specii de creveti cultivati natural si artificial in lume, cele mai cunoscute fiind Tiger, North Atlantic, Baby si King. In Romania cele mai comercializate specii sunt King si Tiger, vanduti proaspeti sau congelati (decorticati), sau Baby, vanduti la mici cutiute, decorticati in suc propriu.

INEDIT DESPRE CREVETI

– Stiati ca durata medie de viata a unui crevete este de 4 ani si ca in primii 3 ani toti crevetii sunt masculi, apoi, in ultimul an de viata, devin femele?

CONCLUZIE:

Crevetii au facut pasul de la un produs cu totul exotic la unul obisnuit in dietele care urmaresc mentinerea sanatatii. Sunt de preferat mereu ca inlocuitori pentru carnea clasica (in special de porc) atunci cand avem nevoie de proteine.