Dietetik: Trebuie sa-ti marturisesc ca ador ciresele si capsunile, de altfel foarte sanatoase, bogate in antioxidanti. Iar vara ma pot bucura de aroma lor, din plin. Le pregatesc cu un pic de iaurt light, nicidecum cu zahar rafinat. Si pentru un desert racoritor le pun in frigider, unde stau pana in momentul servirii. Te rog sa-mi spui ce deserturi cu fructe obisnuiesti sa gatesti vara? Si daca ai putea sa le impartasesti cititorilor dietetik.ro o reteta de desert light, ideal pentru vara, daca se poate din fructele de sezon. Florin Itu: Ciocolata se pune la fructe? Ca as avea ceva idei… :)) Acum serios vorbind, un medic nutritionist mi-a spus odata ca daca tot e sa calci stramb cu dulciuri cand tii o dieta (sau in general), atunci macar s-o faci cu inghetata, care e cea mai ingaduitoare cu silueta, mai ales daca e din fructe. Pornind de la acest sfat, va pot recomanda un sorbet de capsuni (ca tot sunt in sezon si iti plac atat de mult :)), cu doar 10% zahar si 0% grasimi, care se prepara foarte simplu (preferabil cu ajutorul unei masini de inghetata, dar se poate si fara). Ingrediente: 1kg de capsuni, cat mai dulci si zemosi 100g de zahar zeama proaspat stoarsa de la o lamaie Preparare: – spalati capsunile si curatati-le de codite – pasati-le cu un mixer (sau cu o furculita printr-o sita deasa), pana obtineti un piure fin (strecurati-l inca o data daca e nevoie) – adaugati zeama de lamaie si zaharul si amestecati pana cand zaharul se dizolva complet – transferati piureul in masina de inghetata si amestecati-l pana se ingheata complet, dupa care il puteti servi imediat – alternativ, daca nu aveti masina de inghetata, puteti pune piureul la congelator intr-o caserola si sa-l amestecati din 5 in 5 minute, ca sa nu apuce sa formeze cristale de gheata si sa ramana fin. D: Incercand sa respect cat mai multe reguli ale unei nutritii sanatoase, vara incerc sa tai de pe lista meniurile pe baza de carne (fripturi cu sosuri grase, preparate din carne, greu de digerat) si consum multe salate si supe. Din categoria supelor ador supa de rosii, de altfel sanatoase gratie continutului de licopen, in plus protejeaza pielea in sezonul cald. Spune-mi ce supe, ciorbe obisnuiesti sa gatesti vara? Renunti la ciorbele grase, cu afumatura si smantana pentru cele light, de legume? Folosesti mai putine condimente? Cum reusesti sa pregatesti un meniu usor, dar sanatos? Florin Itu: Cea mai buna supa de vara este, fara niciun dubiu, supa andaluza gazpacho, care este pe cat de racoroasa si delicioasa, pe atat de sanatoasa. Ea se prepara foarte simplu, amestecand intr-un blender 4-5 rosii coapte (curatate de coaja si seminte), 2 ardei grasi, 2 castraveti medii, 3 catei de usturoi, 5-6 felii de paine alba, mai veche (doar miezul, inmuiat in apa in prealabil), ulei de masline, 2-3 linguri de otet, sare si piper. Toata combinatia se baga la frigider si se serveste rece, decorata cu ulei de masline si feliute de castraveti sau alte legume proaspete. In rest, pentru mine vara e vremea salatelor si a gratarelor. In ceea ce priveste salatele, preferatele mele sunt salata de rosii cu telemea sau feta si salata tabbouleh, cu patrunjel, rosii, bulgur, ceapa si suc de rodii, plus salata de vinete cu ardei copti, desigur, iar in ceea ce priveste gratarele, sky is the limit, dar daca ar fi sa aleg ceva mai light as recomanda meniul grecesc, cu peste (dorada sau sardine), creveti si caracatita, stropite din belsug cu ulei de masline, suc de lamaie si un vin rose frizzante. ๐ D: Si pentru ca tot am vorbit de supe si ciorbe, care au rol hidratant, remineralizant si revigorant, sar la bauturile racoritoare. Vara imi prepar singura bauturile racoritoare. Fie imi potolesc setea cu ceai de fructe de padure (zmeura este preferata mea), rece, limonada sau ceai verde, servit rece. Te rog sa-mi spui ce bauturi racoritoare pregatesti vara. Florin Itu: Cu riscul de a ma supune oprobiului public, trebuie sa marturisesc aici slabiciunea mea este cola. In apararea mea insa, de ani buni nu mai beau variantele regular (sucuri cu zahar), indiferent de cat de healthy ni le prezinta marketingul lor. Ca idee, daca veti avea curiozitatea vreodata sa va uitati pe eticheta oricarui ice tea din supermarketuri, veti constata ca are cel putin la fel de mult zahar precum o cola normala, asta insemnand cam 8-9 pliculete de zahar de cafea la o cutie de 33cl. Din acest motiv imi prepar ice tea acasa, ce-i drept nu foarte des, dar cu rezultate absolut spectaculoase si cu efort minim (faceti o oala mare de ceai indulcit cu miere sau cu sweetener si apoi bagati-o la rece sau aruncati in ea cateva cuburi de gheata, daca va lasa inima :)) In rest, ma racoresc cu vinuri rose sau semisampanizate (prosecco, vinho verde sau frizzante) si cu bere, desi destul de rar. Ah, si era sa uit de celelalte doua bauturi de vara pe care le ador pur si simplu, si anume sangria si bellini (suc de piersici amestecat cu multa sampanie si cu vodca sau rom alb :)) D: Pentru ca tot am vorbit de preferinte, te rog sa-mi spui ce obisnuiesti sa mananci vara. Pui accent pe fructe si legume proaspete, pentru aportul de vitamine si minerale si consumi mai putina carne sau alimentatia ta nu sufera nicio modificare chit ca este vara si din cauza caldurii organismul se deshidrateaza si pierde astfel apa si minerale? Florin Itu: Sincer, nu prea imi planific gatitul si in general ma bazez pe inspiratia de moment. De exemplu, weekend-ul trecut am pregatit un festin grecesc, cu feta (din categoria alimentelor bogate in calciu), rosii, salata greceasca, salata de icre tarama, caracatita la gratar, calamar umplut cu feta la gratar si branza halloumi, tot la gratar, iar aseara am facut din nou o tarta cu smochine proaspete, ca mi-au iesit in cale la magazin si n-am putut sa le rezist :))